Τον Αλέξη ή αλλιώς Γιώργη Ζορμπά, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, φέρνει στο δήμο Αριστοτέλη η προσπάθεια εξωστρέφειας που καταβάλλει ο δήμος με κάθε ευκαιρία. Αυτή τη φορά η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να διαθέσει το μεγάλο αρχείο που έχει σε φορέα που βρίσκεται στην περιοχή όπου έζησε ο Ζορμπάς. Στο Παλαιοχώρι, όπου ο Ζορμπάς έζησε 19 ολόκληρα χρόνια, έχει βρει η δημοτική αρχή σήμερα ένα κτίριο που μπορεί να στεγάσει όλο το σχετικό αρχειακό υλικό. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο αρκετά όμορφο και σε καλή κατάσταση. Όπως είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γιώργος Ζουμπάς, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έχουν δει το χώρο και ενθουσιάστηκαν. Το σχέδιο του δήμου Αριστοτέλη προχωρά κανονικά προκειμένου να δημιουργηθεί στο Παλαιοχώρι ένα μουσείο του Ζορμπά.

Καζαντζάκης Ζορμπάς – Μια αληθινή φιλία

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη που εκδόθηκε στα ελληνικά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι ο καρπός μιας ερευνητικής εργασίας δέκα ετών σε βιβλιοθήκες, επιθεωρήσεις, εφημερίδες και συναντήσεις με τα εγγόνια και δισέγγονα του Ζορμπά στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Περιέχει ανέκδοτες πληροφορίες για την καταγωγή του «Γιώργη» (που ήταν το αληθινό του όνομα) Ζορμπά, για τα ταξίδια του, για τη συνάντησή του με τον Καζαντζάκη στο Άγιον Όρος, για την εκμετάλλευση μιας επιχείρησης ξυλείας στη Χαλκιδική και ενός λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά της Μάνης, κοντά στην Καλαμάτα (και όχι στην Κρήτη), για το ταξίδια τους στον Καύκασο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που δολοφονούσαν οι μπολσεβίκοι μαζί με τους Κούρδους, για την εγκατάσταση του Ζορμπά στα Σκόπια όπου εργάστηκε ως ιδιοκτήτης ορυχείου και για την αλληλογραφία του με τον Καζαντζάκη, για το θάνατό του και την ταφή του σ’ αυτή την πόλη. Συμπληρώνεται με σημαντικά παραρτήματα, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατέχει η μαρτυρία της δισέγγονής του, Εβίτας Κεχαγιά-Βαρέλα.