Στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στις 18 Φεβρουαρίου, πρόκειται να κριθεί η τύχη των 54.000 στρεμμάτων στη Σιθωνίας Χαλκιδικής, έκταση που διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο από τη ΣΕΚΑ ΑΕ συμφερόντων Βαρδινογιάννη.
Το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου καλεί τον κόσμο σε εγρήγορση καθώς στην παραπάνω έκταση περιλαμβάνονται 12 χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας των κατοίκων. Σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στον Άγιο Νικόλαο έχουν κομμάτι γης στην εν λόγω έκταση.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση πάει πίσω στον Απρίλιο του 1973 όταν το Συμβούλιο ιδιοκτησίας δημόσιων δασών παρέπεμψε στο δασαρχείο Πολυγύρου την εξέταση του θέματος για την αίτηση που είχε καταθέσει η Μονή Ξενοφώντος για την παραχώρηση της έκτασης ήδη από το 1971 στη ΣΕΚΑ του Βαρδινογιάννη. Το δασαρχείο στη συνέχεια εξέδωσε άμεσα απόφαση θετική προς τη μονή. Την 1η Οκτωβρίου 1973, ο Υπουργός Γεωργίας της χούντας υπέγραψε και την απόφαση, με την οποία ουσιαστικά εκχώρησε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος 54.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, στη βάση των ισχυρισμών της Μονής, ότι διέθετε σχετικά οθωμανικά έγγραφα.
Σήμερα οι κάτοικοι έχουν και το δικό τους δικηγόρο στην υπόθεση, που από κοινού με τους δικηγόρους του δημοσίου είχαν κερδίσει το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, όπου είχαν απορριφθεί οι αγωγές της Εταιρίας συμφερόντων Βαρδινογιάννη.