Πώς θα μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία, πώς θα θεραπευτεί η ελονοσία, πώς θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε καθαρό νερό, πώς θα αντιμετωπιστεί η μοναξιά, πώς θα εξαλειφθούν τα fake news; Δεν πρόκειται για ρητορικά ερωτήματα, ούτε για φιλοσοφική συζήτηση, αλλά για μία παγκόσμια συζήτηση σε επίπεδο 30 μεγάλων πανεπιστημίων σε όλον τον κόσμο, φοιτητές των οποίων καλούνται καινοτομήσουν, να σκεφτούν επιστημονικά αλλά και ανοιχτόμυαλα και να δώσουν απαντήσεις σε 16 παγκόσμιες προκλήσεις. 

Πρόκειται για τον τριήμερο φοιτητικό διαγωνισμό “Invent for the Planet”, που φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη συμμετοχή  70 “ΑΠίΘανων” φοιτητών και φοιτητριών. Τον διαγωνισμό που στην Ελλάδα διοργανώνει το ΑΠΘ – από σήμερα, Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων – εποπτεύει το Πανεπιστήμιο Texas A&M των ΗΠΑ, με το οποίο το Αριστοτέλειο διατηρεί Συμφωνία Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας από το 2011.



Μέσα σε 48 ώρες οι φοιτητές θα συστήσουν ομάδες και θα σχεδιάσουν ρεαλιστικές λύσεις για υπαρκτά προβλήματα με την καθοδήγηση Καθηγητών του ΑΠΘ και μεντόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Με πρωτότυπες κατασκευές, θα δώσουν “σάρκα και οστά” στις ιδέες τους, αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές του ΑΠΘ και θα δουλέψουν για την προετοιμασία επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε επιτροπή κριτών. Οι ομάδες που θα διακριθούν διεθνώς, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον τελικό που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ