Μίνι ανασχηματισμό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την σημαντικότερη αλλαγή να είναι αναμενόμενη καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε την θέση του Υπουργού Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, στο υπουργικό σχήμα επιστρέφει η Σία Αναγνωστοπούλου, αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια υπουργός με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η κ. Χατζηγεωργίου έχει πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ είναι πρόσωπο του περιβάλλοντος Μαξίμου, όντας διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Για τις επιδόσεις του επιβραβεύεται και ο βουλευτής Πρεβέζης Κώστας Μπάρκας, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου.

Οι πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, όμως, σαφώς είναι αυτές των προερχομένων από το ΚΙΝΑΛ: στο υπουργείο Υποδομών, στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη των ΑΝΕΛ, τοποθετείται ο Θάνος Μωραϊτης, επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δις υφυπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου.

Ο Άγγελος Τόλκας είναι ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 και ως νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο νομαρχιακό συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας.