“Όσα δεν βλέπουμε με την πρώτη ματιά, όσα προσπερνάμε καθημερινά”, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν οι ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που προετοιμάζεται ήδη και θα αναπτυχθεί με εκατοντάδες προβολές από την 1η ώς τις 10 Μαρτίου στο “Ολύμπιον” και στις αίθουσες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. 



“Προσπερνάμε ανθρώπους στο δρόμο, αντικείμενα, αδέσποτα. Σαν όλα να είναι κρυμμένα. Τα ντοκιμαντέρ μάς αποκαλύπτουν τις κρυφές ιστορίες, τις αθέατες πτυχές ανθρώπων και καταστάσεων. Μάς φανερώνουν όσα δεν βλέπουμε με την πρώτη ματιά”: αυτό είναι το σκεπτικό που “κρύβεται” πίσω απ τα poster του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  τα οποία σχεδίασε η Ιφιγένεια Βασιλείου με τις συνεργάτιδές της, Αφροδίτη Σπυροπούλου και Ευτυχία Βλάχου.
Η διοίκηση του 21ου Φεστιβάλ δημοσιοποίησε σήμερα τις αφίσες του φετινού φεστιβάλ, οι οποίες επισυνάπτονται. 

Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ


Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με τίτλο «Η Ανατολή Έδυσε», σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού, συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου).
Μέσα από το λόγο και τα συναισθήματα ενός πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποτυπώσει το βίαιο κόψιμο του ομφάλιου λώρου Ελλάδας – Μικράς Ασίας.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη 6 Μαρτίου, 19:30: Ολύμπιον (Αίθουσα Παύλος Ζάννας), Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 7 Μαρτίου, 13:00: Αποθήκη 1 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Θα ακολουθήσουν Q&A με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαηλιού και την ιστορικό και παραγωγό Ειρήνη Σαρίογλου. Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ και θα πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.filmfestival.gr/el/festival-gr/tdf
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ