Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ Κοντογιάννη Χαράλαμπο και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Σαραφίδη Θωμά είχε στα Ιωάννινα η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για την ίδρυση τμήματος ΑΤΕΙ της ειδικότητας “Διασώστης Προνοσοκομειακής Φροντίδας”.
Σύμφωνα με την πρόταση των εργαζόμενων “η σύγχρονη κοινωνία αναδεικνύει και παράλληλα διαμορφώνει επαγγελματικές ανάγκες, οι οποίες επιτάσσουν την αναγκαιότητα εξειδίκευσης για την αρτιότερη διαχείρισή τους. Στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στον Προνοσοκομειακό χώρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων ΕΚΑΒ προτείνει την ανάπτυξη νέου τμήματος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με γνωστικό πεδίο την αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντος στον τόπο του συμβάντος. Τα τελευταία χρόνια ο προνοσοκομειακός χώρος εμφανίζει μια δυναμική στην ανάπτυξή του και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας. Η δυναμική αυτή απαιτεί την ύπαρξη επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού. Η απόκτηση αναγνωρισμένου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου ΑΤΕΙ, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στον πτυχιούχο να αναζητήσει με καλύτερους όρους επαγγελματική αποκατάσταση” σημειώνουν – μεταξύ άλλων – στην πρόταση που παρουσίασαν στην Υφυπουργό Παιδείας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.
Η κ. Τζούφη συμφώνησε με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στην ανάγκη εξειδίκευσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στον προνοσοκομειακό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή, της αναβάθμισης, θεωρεί εφικτή την προσπάθεια δημιουργίας διετών προγραμμάτων κατάρτισης, με την ευθύνη των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευση, εξειδίκευση, αλλά και ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση ενισχύοντας έτσι την κατάρτιση των εκπαιδευόμενων και αναβαθμίζοντας την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους πολίτες. Αναφορικά με τη δημιουργία ΑΤΕΙ για τους διασώστες, η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων πρότεινε στους εργαζόμενους να καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρότασή τους τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στη Διυπουργική Επιτροπή Παιδείας και Υγείας και να εξεταστεί το επόμενο διάστημα.