Από την 1η Μαρτίου 2019 το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα ξεκινήσει την διαγνωστική του λειτουργία, ώστε οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η ανακοίνωση έγινε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με την συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, διακεκριμένων επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής Ακριβείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες ιατρικής ακριβείας ευρωπαϊκών κρατών π.χ. της Σουηδίας, Genomic Medicine Sweden και της Μεγάλης Βρετανίας, Genomics England.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, που ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης αυτής φάσης λειτουργίας του Δικτύου, καθώς και την επέκτασή του σε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
«Όταν η δημόσια επένδυση στην έρευνα έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όταν η κοινωνία δίπλα μας είναι πληγωμένη από την κρίση, τότε εγείρεται για την πολιτεία  ένα σοβαρό καθήκον· να αναδειχθεί η σημασία της επιστημονικής έρευνας για την κοινωνία, να γίνει αντιληπτή η απήχηση που μπορεί να έχει με τρόπο ορατό, απτό και συγκεκριμένο. Στο καθήκον αυτό ανταποκρίνονται οι εμβληματικές δράσεις που διαμορφώσαμε και υλοποιούμε στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το Υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας. Όταν το όραμα υλοποιείται, τότε μετατρέπεται σε ελπίδα και προοπτική».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός  Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις νέες προκλήσεις στον χώρο της υγείας,  όπως είναι η ιατρική ακριβείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, με σκοπό να είναι εγγυημένη στους πολίτες της χώρας που δοκιμάζονται από τον καρκίνο, η διασφάλιση της πρόσβασης τους στις νέες σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Σε αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (η ίδρυσή του προβλέπεται σε Ν/Σ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή) αλλά και η ενσωμάτωση και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ  νέων βιοδεικτών οι οποίοι εντοπίζουν τις γονιδιακές μεταλλάξεις με αποτέλεσμα την ακριβή διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία».
«Η πρωτοβουλία αυτή σε ένα θέμα παγκοσμίου αιχμής, φέρνει πρώτη φορά σε συνομιλία την πολιτεία, τους ερευνητές, τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς με κοινό στόχο να απαντήσουμε ως χώρα στην ιατρική του μέλλοντος, διασφαλίζοντας το κοινωνικό πρόσημο», δήλωσε  η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου.
Ο συντονιστής του Δικτύου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, του ΕΚΕΤΑ, Κώστας Σταματόπουλος, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας, ανέφερε:
«Το Δίκτυο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη πρόκληση. Ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη και αναβαθμίζει την ποιότητα της ιατρικής μέριμνας στον καρκίνο, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες για την ερευνητική κοινότητα της χώρας  μας».
Ο απολογισμός των δράσεων κατά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του Δικτύου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.
Στην πρώτη, προπαρασκευαστική του φάση που ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στον καρκίνο έχει ολοκληρώσει τα εξής καθοριστικά στάδια:
1.Προτυποποίηση μεθοδολογιών ανάλυσης
2.Διαπίστευση Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας κατά τα διεθνή πρότυπα ISO: Σύστημα διαχείρισης ποιότητας και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και ορθή τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)
3.Διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας μεταξύ των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας για όλες τις αναλυτικές φάσεις
4.Κατάλογος βιοδεικτών και κριτηρίων για τους συμπαγείς όγκους (μελάνωμα, καρκίνος πνεύμονα, μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου), τις αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου
5.Συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων, Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Σουηδική πρωτοβουλία

  1. Διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας συστήθηκε στις 22/8/2018 και αποτελεί μια πρωτοποριακή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δράση που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στην διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος.
Σκοπός του Εθνικού αυτού Δικτύου είναι η βέλτιστη δυνατή διάγνωση του καρκίνου με προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης του DNA. Στις περιπτώσεις που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί, με βάση τα γενετικά ευρήματα σε κάθε ασθενή, θα εφαρμόζεται εξατομικευμένη θεραπεία αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας σημαντικά το κόστος της περίθαλψης. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στους ασθενείς με καρκίνο να έχουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ισότιμη ιατρική μέριμνα ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.