Ο πανίσχυρος τεχνολογικός γίγαντας Google ζήτησε συγγνώμη για την παράβλεψή του να ενημερώσει τους χρήστες του συστήματος ασφαλείας Nest Secure πως η συσκευή διέθετε ενσωματωμένο μικρόφωνο.
Το σύστημα Nest Secure της Google επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν δεκάδες ανιχνευτές κίνησης, μαγνητικούς συναγερμούς πόρτας και κάμερες ασφαλείας σε μια κεντρική μονάδα ελέγχου. Η μονάδα παρακολουθεί το σπίτι του χρήστη και στέλνει ειδοποιήσεις αν κάτι δεν πάει καλά.
Ωστόσο, οι αρχικές τεχνικές προδιαγραφές δεν ανέφεραν τίποτα για τις πιθανές συσκευές κατασκοπείας που ήταν κρυμμένες μέσα.
Φυσικά, η Google προκάλεσε ανησυχία όταν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την συσκευή Nest Secure για να κάνουν ερωτήσεις σαν να χρησιμοποιούν το Google Assistant όπως «ενεργοποίηση του συναγερμού», «χρειάζομαι ομπρέλα σήμερα;» ή «έχει κίνηση;».
Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ενσωμάτωσης του Google Assistant, η εταιρεία δεν ανέφερε το κρυφό μικρόφωνο. Μόνο μετά από μια κατακραυγή από χρήστες — υποστηρικτές της ιδιωτικότητας, η Google παραδέχτηκε ότι, ναι, το Nest Secure είχε ενσωματωμένο μικρόφωνο.
«Το μικρόφωνο δεν προοριζόταν ποτέ να είναι μυστικό και θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό ήταν ένα λάθος από την πλευρά μας. Το μικρόφωνο δεν ήταν ποτέ ενεργοποιημένο και ενεργοποιείται μόνο όταν οι χρήστες ενεργοποιούν ειδικά την επιλογή», ανέφερε η Google.
Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει τροποποιήσει από τότε τις τεχνολογικές προδιαγραφές της συσκευής για να συμπεριλάβει το μικρόφωνο. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής και εκείνοι που φοβούνται να προσκαλέσουν τον Big Brother στα υπνοδωμάτιά τους έπαυσαν να αγοράζουν την συσκευή της Google.
Σε τελική ανάλυση όπως αναφέρει και το RT, έχουμε να κάνουμε με την ίδια Google, της οποίας τα αυτοκίνητα Street View αποθήκευαν «κατά λάθος» δεδομένα από δίκτυα WiFi στο παρελθόν μεταξύ 2007 και 2010. Είναι επίσης η ίδια Google της οποίας η αδελφή εταιρεία εγκατέστησε χιλιάδες δωρεάν WiFi δίκτυα σε όλη τη Νέα Υόρκη, μέσω των οποίων μπορούσε να ανιχνεύει τις κινήσεις τους· και η ίδια Google που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
​Ίσως το πιο τρομακτικό είναι ένα εσωτερικό βίντεο που διέρρευσε από τη Google πέρυσι, περιγράφοντας ένα μέλλον στο οποίο η Google κατασκοπεύει δεδομένα χρηστών και τα χρησιμοποιεί για να ωθήσει αυτούς τους χρήστες σε συμπεριφορά που «αντανακλά τις αξίες της Google».
Η Google ισχυρίστηκε ότι το βίντεο — το οποίο δεν είχε ποτέ σκοπό να δει ο κόσμος — σχεδιάστηκε για να «προκαλέσει συζητήσεις» και «δεν σχετίζεται με κανένα τρέχον ή μελλοντικό προϊόν».