Κόσμος πέραν κάθε προσδοκίας συγκεντρώθηκε στην ομιλίας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια συγκέντρωση που όπως παραδέχτηκαν πολλοί θύμιζε τα παλιά και έδωσε σαφή σημάδια συσπείρωσης και θετικής εκλογικής πορείας.
Ο Χρήστος Παπαστεργίου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για «ένα ξέσπασμα του κόσμου στηριγμένο στην αναπτυξιακή πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
[metaslider id=63190]
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας. Παρόντες ήταν στελέχη από τη Χαλκιδική, καθώς και ο Χρήστος Πάχτας και ο Γιάννης Δριβελέγκας. Άλλωστε για τη Χαλκιδική είναι δεδομένη πλέον η υποψηφιότητα του Χρ. Πάχτα, καθώς όπως φαίνεται το ΚΙΝΑΛ επιζητά τη δυναμική που θα του χαρίσει τη νίκη και τις περισσότερες έδρες. Δεν ήταν λίγα τα σχόλια για το ηλικιακό δυναμικό της πολιτικής συγκέντρωσης, αφού λαμβάνεται υπόψιν ότι το κόμμα επιδιώκει να μειώσει τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να θυμίσει αυτό που κάποτε του χάριζε υψηλά ποσοστά.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Ζέππος με αφορμή την παρουσία του στην κομματική εκδήλωση μίλησε για την υποψηφιότητά του. Για τη συγκέντρωση ανέφερε ότι «το ΚΙΝΑΛ πάει μπροστά και ο κόσμος ανακτά την εμπιστοσύνη του στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ». «Θα είμαστε δεύτερη δύναμη», τόνισε.

Ομιλία της Φ. Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για όλες του τις ενέργειες. Ειδικότερα τόνισε:
«Με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας έκανε τρεις μεγάλες ζημιές. Στη Βουλή  μια ευκαιριακή πλειοψηφία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους «πρόθυμους» συμμάχους του είπε ΝΑΙ.
Σ’ όλη όμως την Ελλάδα και κυρίως εδώ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οι Έλληνες πολίτες του είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Την πόρτα την άνοιξε με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας.
Με μια του κίνηση έκανε τρεις μεγάλες ζημιές.
Πρώτη: Παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης. Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «μακεδονικού» κράτους που θα περιλαμβάνει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Μακεδονία μας.
«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν» έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας.
Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα πρόκληση του BBC.
Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες.
Μάθαμε από δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού ότι συζητούνται με την Ελλάδα  «θέματα συνόρων» .
Ακόμα δε αναρωτιόμαστε τι συζήτησε δυο ώρες με τον Ερντογάν.
Κ. Τσίπρα στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.
Όταν διαπραγματεύεστε μόνο νέα βάρη έρχονται για τον Ελληνικό λαό. Σας προειδοποιούμε να μην δεσμεύσετε τη χώρα στο τέλος της θητείας σας. Όχι άλλη διαπραγμάτευση. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ούτε εμείς , ούτε ο Ελληνικός λαός.
Η Δεύτερη ζημιά που προκάλεσε: Αρνήθηκε τη συνεννόηση για την εθνική γραμμή. Χρησιμοποίησε τη συμφωνία  για να  διχάσει  τον Ελληνικό λαό. Οι διχασμοί έχουν κοστίσει ακριβά στη χώρα. Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη πάλεψε πάντα για να ενώσει τους Έλληνες. Αποκορύφωμα η εθνική συμφιλίωση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά που έκλεισαν τις πληγές του εμφυλίου.
Τρίτη ζημιά: Πλήγμα στον Κοινοβουλευτισμό. Βουλευτές αλλάζουν κόμμα από μέρα σε μέρα. Δανείζονται από κόμμα, σε κόμμα. Εκχωρούν το δικαίωμα τους να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Κόμματα διαλύονται για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι». Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τις γκαζόζες έχουμε δει την παρακμή και τον εκφυλισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Γεννηματά άφησε αιχμές και κατά της ΝΔ:
«Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ότι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον  τόπο.
Είναι  οι ίδιοι  που βάφτισαν «επανίδρυση» την διάλυση του κράτους.
Είναι οι ίδιοι  που αποσάρθρωσαν την Ελληνική Οικονομία λίγα χρόνια μετά το απόγειο της και με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια.
Είναι αυτοί που και σήμερα με την Καραμανλική συνιστώσα στην Κυβέρνηση στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και ετοιμάζονται και πάλι μαζί να ψηφίσουν συντηρητικό Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Είναι η σημερινή ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης που πιστεύουν ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο. Που θέλουν να κόψουν κι άλλο τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος. Δεν πιστεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρουσίασαν πάλι αποσπασματικές προτάσεις. Θυμίζουμε μόνο ότι την τελευταία φορά που είπαν ότι είναι έτοιμοι φόρτωσαν 6,9 δις χρέη και εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη στα 8,5 δις.
Είναι αυτοί που ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις, δεν χρειάζεται προστασία του αδύνατου (του εργαζόμενου) έναντι του δυνατού (του εργοδότη).
Για μας η ΝΔ είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος μην το ξεχνάμε.
Εμείς είμαστε η πραγματικά προοδευτική δύναμη που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που λένε ότι: «πρέπει να απαλλαγούμε από την κακή κυβέρνηση και άρα ακόμα και αν δεν είμαστε δεξιοί ή δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ ΝΔ πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα Μητσοτάκη για να απαλλαγούμε από τον Τσίπρα».
Αυτό είναι παγίδα, είναι μια πλάνη, είναι λάθος . Γιατί με την παλινόρθωση της δεξιάς, θα είναι πρόσκαιρη η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα. Με τον κίνδυνο μάλιστα να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δεξιάς που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει καθόλου γνώμη και μυαλά σε σχέση με αυτά που έκαναν το 2004-2009.
Μια λύση υπάρχει για αυτούς που  θέλουν να τελειώσουν με τον κ Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής.
Να βάλουν φρένο στη συντήρηση. Και όταν φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε κάτω από άλλους όρους με τους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτού του χώρου.
Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεμπερδεύουμε με την δεξιά πολιτική από την fake αριστερά.
Να  γίνει ξανά ισχυρό το μέτωπο απέναντι στην δεξιά της ΝΔ, να γίνει και πάλι κυρίαρχο το δίλημμα «Πρόοδος ή Συντήρηση».