Ένα νέο ηχηρό πλήγμα δέχθηκε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μετά την καταδίκη του υπουργού Οικονομικών του Βατικανού, Τζορτζ Πελ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Ο τρίτος ισχυρότερος άνδρας στο Βατικανό και ο πιο υψηλόβαθμος Καθολικός στην Αυστραλία κρίθηκε ένοχος γιατί προχώρησε σε διείσδυση σε ένα παιδί κάτω των 16 ετών αλλά και για άλλες τέσσερις περιπτώσεις απρεπών ενεργειών σε βάρος παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα αδικήματα διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο του 1996 και στις αρχές του 1997 στον καθερικό του Αγίου Παύλου λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του ως αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης.
Η περιγραφή του ενός εκ των θυμάτων του Πελ συγκλόνισε το δικαστήριο. Όπως είπε στους δικαστές το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 1996, όταν ήταν μόλις 13 ετών, δέχθηκε επίθεση από τον Πελ ενώ ήταν μαζί με έναν συνομήλικό του. Όλα συνέβησαν όταν κρύφτηκαν στο σκευοφυλάκιο όπου και βρήκαν κρασι το οποίο άρχισαν να πίνουν. Ο Πελ, σύμφωνα με την κατάθεση του 35χρονου σήμερα άνδρα, τους έκανε τσακωτούς και τους προειδοποίησε ότι θα έχουν πρόβλημα. Στη συνέχεια αποκάλυψε το πέος του υποχρεώνοντας τον φίλο του 35χρονου να του κάνει στοματικό σεξ ενώ στη συνέχεια έκανε το ίδιο και στον ίδιο. Στη συνέχεια τον υποχρέωσε να κατεβάσει τα παντελόνια του με τον Πελ να τον χαϊδεύει.
Ο Πελ αναμένεται να τεθεί υπό κράτηση ακόμα και την Τετάρτη καθώς βρισκόταν ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο παρελθόν έχει επαινέσει τον Πελ για την ειλικρίνειά του και την αντίδρασή του στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δεν έχει ακόμα αντιδράσει στην απόφαση του δικαστήριου που ελήφθη τον Δεκέμβριο της Μελβούρνης αλλά έγινε γνωστή μόλις σήμερα. Δύο ημέρες, όμως, μετά την απόφαση του δικαστηρίου το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πελ και άλλοι δύο καρδινάλιοι απομακρύνθηκαν από την ομάδα των συμβούλων του Ποντίφικα.
Όπως σημειώνει ο Guardian η καταδίκη του Πελ η πιθανή φυλάκιση του Πελ αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό» στην Καθολική εκκλησία και να αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου να αντιμετωπίσει το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς .