ην άποψη ότι η Βόρεια Κορέα έχει «απίστευτες» προοπτικές για να ακμάσει όπως το Βιετνάμ αν προχωρήσει με την αποπυρηνικοποίηση έξεφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.
Στην ίδια ανάρτηση ο Τραμπ που χαρακτήρισε «αρκετά ενδιαφέρουσες» τις διήμερες επαφές που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αποκαλεί «φίλο μου» τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Παράλληλα σε δεύτερη ανάρτησή του επιτίθεται στους Δημοκρατικούς που λένε τι θα πρέπει να κάνει με τη Βόρεια Κορέα καλώντας τους να αναρωτηθούν «γιατί δεν το έκαναν τα οχτώ χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα».
Την ίδια ώρα τα βορειοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης φρόντιζαν να διανείμουν μια φωτογραφία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να συνεδριάζει με συνεργάτες του μετά την άφιξή του στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο με τον Τραμπ.
Οι διήμερες επαφές ωστόσο ξεκίνησαν με μια γκάφα καθώς στο ίδιο ξενοδοχείο στο Ανόι βρέθηκαν να μένουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και η αποστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Όπως ήταν αναμενόμενο η παρουσία των δημοσιογράφων προκάλεσε την αντίδραση της βορειοκορεάτικης αποστολής που απαίτησε και πέτυχε να απομακρυνθούν όλοι οι δημοσιογράφοι αλλά και το κέντρο τύπου που είχε στήσει η αμερικανική αντιπροσωπεία στο ξενοδοχείο.
«Τέτοια συνύπαρξη δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτή από την ασφάλεια του Κιμ Γιονγκ Ουν που δεν συνηθίζει να συναναστρέφεται δημοσιογράφους που κάνουν ερωτήσεις. Οι μπράβοι του Κιμ είναι γνωστοί για την κατάσχεση κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων όταν έχουν υποψίες ότι έχουν φωτογραφίσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας» σημειώνει ο απεσταλμένος του Guardian στο Ανόι.
Σύμφωνα με τον ίδιο η γκάφα αυτή που εντοπίστηκε μόλις 24 ώρες πριν τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ δείχνει τη βιασύνη στο σχεδιασμό της συνάντησης. Αναλυτές έχουν ήδη επισημάνει ότι η διεξαγωγή της διάσκεψης στο Ανόι ήταν νίκη για τη Βόρεια Κορέα η οποία ήθελε να τη συνδυάσει με επαφές με την ηγεσία του Βιετνάμ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες σήμερα το απόγευμα θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσει δείπνο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθούν οι επίσημες συναντήσεις στο Metropol Hotel.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1100584141274398720
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1100585431211618310