Η δημιουργία του Rafa Nadal Tennis Centre μέσα στις εγκαταστάσεις του «Sani Resort» στη Χαλκιδική, ενός από τα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, πέρα από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει απόδειξη ότι υπάρχει μοίρα. Μια απρόβλεπτη αλλά και γενναιόδωρη μοίρα, η οποία αποφάσισε να συνδέσει την Ελλάδα, τον Ραφαέλ Ναδάλ και τον Στέφανο Τσιτσιπά
Ο διάσημος Ισπανός τενίστας αντιλήφθηκε τη στρατηγική σημασία που έχει η συγκεκριμένη περιοχή της Μακεδονίας και προχώρησε σε μια συνεργασία ανάμεσα στον δικό του όμιλο αθλητικών επιχειρήσεων και τους ιδιοκτήτες του «Sani Resort». Το Rafa Nadal Tennis Centre είναι ένα εντελώς νέο και υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, για χάρη του οποίου γίνεται μια γενναία επένδυση, με τον προϋπολογισμό κόστους να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.   nadal

 
 
 
Από τον ερχόμενο Απρίλιο, σε 8 γήπεδα τένις μέσα στις εγκαταστάσεις του «Sani Resort», παίκτες κάθε επιπέδου θα ασκούνται στο αγαπημένο τους άθλημα με την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών. Αυτοί οι επίλεκτοι εκπαιδευτές αντισφαίρισης θα φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή της μεθόδου που έφερε τον Ραφαέλ Ναδάλ στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Πρόκειται για προπονητές που επιμορφώνονται στην Ακαδημία Τένις του Ράφα στην Ισπανία, εξ ου και αναλαμβάνουν να μεταλαμπαδεύουν το αγωνιστικό πνεύμα, το πάθος αλλά και το ήθος του Ναδάλ. Μάλιστα την ευθύνη λειτουργίας του Rafa Nadal Tennis Centre στη Χαλκιδική θα έχει ο θείος του Ισπανού, ο επικεφαλής της Ακαδημίας Rafa Nadal και μέντορας του «Ράφα», o Τόνι Ναδάλ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνουμε επίσημα τη λειτουργία του Rafa Nadal Tennis Centre στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ναδάλ αμέσως μόλις έδωσε τα χέρια με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Και τόνισε: «Με την ανάπτυξή μας στη Χαλκιδική κάνουμε σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του γενικότερου σχεδίου για την παγκόσμια επέκταση του οργανισμού μας.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το “Sani Resort” για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην ομάδα μας. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχημένη, ειδικά για τους φίλους του τένις, τους οποίους θα ήθελα να προσκαλέσω να απολαύσουν αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις από το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου του 2019».
Ηδη από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου οι προπονητές του ελληνικού Rafa Nadal Tennis Centre στο έχουν μεταβεί στην έδρα του Ναδάλ, στο Μάνακορ της Μαγιόρκας, όπου θα παραμείνουν επί δύο μήνες παρακολουθώντας προχωρημένα σεμινάρια στη μέθοδο της Ακαδημίας Ναδάλ.

nadal3
 

Τενιστικός τουρισμός
Από την πλευρά του Group Sani-Ikos, ο διευθύνων σύμβουλος δρ Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σπουδαία αυτή συνεργασία και τη δημιουργία του νέου Rafa Nadal Tennis Centre. Στο “Sani Resort” είμαστε πραγματικά υπερήφανοι τόσο για τα καινοτόμα προγράμματα διακοπών όσο και για τις μοναδικές και σπάνιες εμπειρίες που προσφέρουμε στους φιλοξενούμενούς μας. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία γεννήθηκε και αυτή η ιδέα. Η εμπειρία θα είναι σπουδαία».
Σε μια πιο αναλυτική ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου, απολύτως συντονισμένη σε εγκαρδιότητα με τις δηλώσεις του Ραφαέλ Ναδάλ, δόθηκαν επιπλέον πρακτικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την εμπειρία του Rafa Nadal Tennis Centre στη Χαλκιδική: «Υποδεχόμαστε με χαρά παίκτες του τένις κάθε ηλικίας στο νέο μας Rafa Nadal Tennis Centre, που αναπτύχθηκε από τον γνωστό θρύλο του τένις και πρωταθλητή του Grand Slam. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νέο απόκτημα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του “Sani Resort” και μια μοναδική ευκαιρία διασκέδασης και άθλησης για όλη την οικογένεια.
nadal2

Η 30χρονη Μαρία-Φρανσίσκα Περέγιο δέχτηκε πρόταση γάμου από τον Ραφαέλ τον Μάιο του 2018

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι αρχάριος ή γνώστης του αθλήματος, οι άνθρωποι του “Sani Resort” θα φροντίσουν για την εκγύμναση, την ψυχαγωγία αλλά και τη βελτίωσή του στο τένις.
Με ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις και μια ειδική ομάδα προπονητών, το νέο Tennis Centre ακολουθεί και εφαρμόζει τις προπονητικές μεθόδους της περίφημης Rafa Nadal Tennis Academy».
Σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα προγράμματα, η ανακοίνωση του «Sani Resort» αναφέρει ότι «με τα εξατομικευμένα προγράμματα του Rafa Nadal Tennis Centre μπορεί κάθε αθλούμενος να βελτιώσει το σερβίς ή το backhand του παράλληλα με την εκμάθηση νέων τεχνικών. Και για όσους επιθυμούν να απολαύσουν μια μάχη στο τερέν, τα τουρνουά που θα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν υπόσχονται να προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις».
Το Rafa Nadal Tennis Centre περιλαμβάνει 8 γήπεδα με χωμάτινη (clay) επιφάνεια, καθώς και υπαίθρια αίθουσα αναψυχής. Το Κέντρο προβλέπεται να λειτουργεί καθημερινά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
«Ράφα» Vs Στέφανου
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος του Rafa Nadal Tennis Centre θα γίνουν παρουσία του Ισπανού πολυπρωταθλητή και η έλευσή του στην Ελλάδα, εκτός από το ότι θα προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στους fan του, θα επισημοποιήσει συμβολικά τη στενή, πλέον, σχέση με την Ελλάδα. Εφόσον ο Ραφαέλ Ναδάλ αποφάσισε να εγκαταστήσει στο «Sani Resort» το Tennis Centre, θα μπορούσε ακόμη και να του «συγχωρεθεί» το ανελέητο σφυροκόπημα στην Αυστραλία στον Στέφανο Τσιτσιπά την ημέρα που του διέλυσε το όνειρο.
Το παιδί-θαύμα του ελληνικού (και παγκόσμιου πλέον) τένις είχε ήδη αρχίσει να φαντάζεται τον εαυτό του στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του.
Εξάλλου προερχόταν από έναν απίθανο θρίαμβο επί του ζωντανού θρύλου των κορτ, τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ. Μια νίκη που προκάλεσε σοκ στο τενιστικό σύμπαν και έστρεψε τους προβολείς του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον Τσιτσιπά. Το Rafa Nadal Tennis Centre πιστοποιεί ότι ο Ναδάλ διακρίνει ξεκάθαρα τον αντίκτυπο που προβλέπεται να έχουν οι επιτυχίες του Στέφανου: τα επιτεύγματά του ήδη προσελκύουν πολλούς από τους Ελληνες θαυμαστές του, αλλά και πολλούς από τους επίδοξους μιμητές του στα γήπεδα του τένις.
nadal4

Αλλά και ευρύτερα, η αίγλη του Τσιτσιπά, σαφέστατα σε συνδυασμό με το περιβάλλον της Χαλκιδικής και ειδικά τις ανέσεις του πολυτελούς και πεντάστερου «Sani Resort» είναι ένα πολύτιμο ατού ώστε το νέο τενιστικό κέντρο να μεταμορφωθεί σε πόλο έλξης για τους φίλους του σπορ από ολόκληρο τον πλανήτη. Και μάλλον σε αυτές τις προοπτικές επενδύουν, βλέποντας μακριά, ο Ραφαέλ Ναδάλ και το επιτελείο του. Διότι ο Ισπανός τενίστας, ακόμη και εάν σήμερα είναι το Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη του επαγγελματικού τένις πίσω από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, δεν παύει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Και ως τέτοιος συνδέει το όνομά του μόνο με πολύ ιδιαίτερα και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα εγχειρήματα, καθώς η «σφραγίδα» του Ράφα Ναδάλ μεταφράζεται σε τζίρους εκατομμυρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο που εγκαινιάζεται στο «Sani Resort» είναι το δεύτερο Rafa Nadal Tennis Centre στον πλανήτη. Το πρώτο, στην Κόστα Μουχέρες του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού Κανκούν, στο Μεξικό, άνοιξε τις πύλες του μόλις πριν από λίγες ημέρες. Βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Grand Palladium», το οποίο ανήκει σε ισπανικό επιχειρηματικό όμιλο. Ως «αδελφό» κέντρο με εκείνο του «Sani Resort», το μεξικανικό Tennis Centre περιλαμβάνει ομοίως 8 χωμάτινα κορτ, επιπλέον των αμιγώς αθλητικών εγκαταστάσεων όμως, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα μουσείο. Το Rafa Nadal Museum Xperience εγκαινιάστηκε και αυτό στις 18 Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον «Ράφα» και εκεί εκτίθενται αναμνηστικά από τη σπουδαία σταδιοδρομία και τις αμέτρητες επιτυχίες του. Εκτός αυτών, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ξεχωριστές εμπειρίες, όπως τη συμμετοχή σε virtual τενιστικές αναμετρήσεις, διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.λπ. Μολονότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά, εύλογα υποθέτει κάποιος ότι ένα αντίστοιχο μοντέρνο θεματικό μουσείο θα μπορούσε να δημιουργηθεί και στην επί ευρωπαϊκού εδάφους έδρα του Rafa Nadal Tennis Centre, στη Χαλκιδική.
Δάσκαλος και μαθητής
Αθλητικές προσωπικότητες οικουμενικού βεληνεκούς όπως ο Ραφαέλ Ναδάλ αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά την επιχειρηματική – εμπορική αξιοποίηση του ονόματός τους με την προετοιμασία ή τις επιδόσεις τους στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ναδάλ έχει συσσωρεύσει μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 180 εκατ. δολάρια, μέρος των οποίων διοχετεύει σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μέσω του φερώνυμου ιδρύματος. Στην Ελλάδα, εκτός απροόπτου, ο «Ράφα» θα έρθει για τα εγκαίνια του κέντρου στο «Sani Resort» μαζί με τη σύντροφό του Μαρία Φρανσίσκα («Σίσκα») Περέγιο, η επαγγελματική ιδιότητα της οποίας τα τελευταία χρόνια είναι διευθύντρια Στρατηγικής και Σχέσεων με άλλους οργανισμούς στο Fundaicion RafaNadal. Παρεμπιπτόντως, σε ό,τι αφορά τον δεσμό της Μαρίας με τον Ραφαέλ, σύμφωνα με τα ισπανικά περιοδικά ανάλαφρης κοινωνικής ειδησεογραφίας, η πολυετής σχέση πρόκειται σύντομα να επισφραγιστεί με γαμήλια τελετή στη Μαγιόρκα.
Στα 32 του χρόνια ο Ναδάλ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της ζωής του, προσθέτοντας στις καθημερινές του υποχρεώσεις και αυτές του οικογενειάρχη, μιας και έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Από την άλλη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, 12 χρόνια νεότερος από τον Ισπανό, ζει και αναπνέει για το άθλημά του, ενώ διάγει βίο ασκητή αφοσιωμένου στο τένις. Και αυτό διότι δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει το ότι έχει ανέβει έως το Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης. Ομως από το δικό του σκαλοπάτι έως το Νο 2 του Ναδάλ η απόσταση είναι χαοτική: στο παλμαρέ του Ισπανού φιγουράρουν 17 νίκες σε Grand Slam (το κορυφαίο τουρνουά), παγκόσμιοι τίτλοι και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Η παραμονή του στο Νο 1 της κατάταξης αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, με 196 εβδομάδες. Και παρ’ όλα αυτά, στην αναμέτρησή του με τον Στέφανο Τσιτσιπά κατέφυγε ακόμη και σε ψυχολογικά παιχνίδια για να τσακίσει το ηθικό του νεαρού και σχετικά άσημου αντιπάλου του: όταν τον συνάντησε στον διάδρομο των αποδυτηρίων δεν τον χαιρέτησε επίτηδες, ενώ εσκεμμένα πάλι άφησε τον Τσιτσιπά να περιμένει επί 9 λεπτά προτού βγει στο γήπεδο. Εκ των υστέρων, ο Στέφανος δήλωσε ότι «ο Ναδάλ έχει μια μοναδική ικανότητα να σε κάνει να παίζεις πολύ άσχημα απέναντί του». Στο Αυστραλιανό Οπεν ο Ναδάλ έκανε το 3-0 στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις του με τον Τσιτσιπά, δίνοντας παράλληλα στον ανερχόμενο Ελληνα σταρ του τένις ένα μάθημα του τι σημαίνει ολοκληρωμένος πρωταθλητής: Είναι κάποιος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, που δεν υποτιμά κανέναν αντίπαλο, αυτός που ποτέ δεν εφησυχάζει. Και βέβαια, αυτός που διακρίνει και αρπάζει τις ευκαιρίες είτε μέσα είτε έξω από το γήπεδο.

*’Αρθρο του Βασίλη Γούλα