Η Ισπανία έχει το υψηλότερο επίπεδο υγείας στον πλανήτη σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Healthiest Country Index που αξιολόγησε το επίπεδο υγείας 169 κρατών.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Ιταλία, ενώ Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται εκτός της πρώτης δεκάδας.
Ο Δείκτης Bloomberg Healthiest Country Index εξετάζει πολλαπλούς παράγοντες που συντελούν εν συνόλω στην υγεία των πολιτών, περιλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής, αλλά και συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Η Ισπανία κατέχει λοιπόν την πρωτιά στον δείκτη, με σκορ υγείας 92,75 (έχοντας ανέβει έξι θέσεις από το 2017) και αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ιταλία με σκορ 91,59. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, στην τέταρτη η Ιαπωνία, στην πέμπτη η Ελβετία, στην έκτη η Σουηδία, στην έβδομη η Αυστραλία, στην όγδοη η Σιγκαπούρη και στην ένατη η Νορβηγία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το Ισραήλ.

 
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προβλέπεται ότι έως το 2040 η Ισπανία θα έχει το υψηλότερο επίπεδο διάρκειας ζωής, φτάνοντας σχεδόν στα 86 έτη.
Δυστυχώς η Κύπρος στον Bloomberg Healthiest Country Index βρίσκεται στην 21η θέση η Κύπρος με σκορ 83,58 και η Ελλάδα στην 26η με σκορ 82,29.

 
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι σημαντική παράμετρος των συστημάτων υγείας προς τους πολίτες, με εξειδικευμένους Οικογενειακούς Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την παροχή προληπτικών υπηρεσιών σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αλλά και πάσχοντες από οξέα και χρόνια νοσήματα», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας.
Πάντως στην προκειμένη περίπτωση οι διατροφικές συνήθειες των Ισπανών και των Ιταλών, δηλαδή η Μεσογειακή Διατροφή, θεωρούνται ως οι βάσεις για το εξαιρετικό επίπεδο υγείας που απολαμβάνουν. Άγνωστο παραμένει πάντως γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος που επίσης ακολουθούν το μεσογειακή πρότυπο διατροφής κατατάσσονται τόσο χαμηλά στον δείκτη Bloomberg Healthiest Country Index.