Έντονη ανησυχία επικρατεί στους ξενοδόχους της Χαλκιδικής για την πορεία της φετινής θερινής σεζόν. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προκρατήσεις από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν πτώση που ξεπερνάει το 10% σε σχέση με τις αρχές του 2018. Πρόκειται για δύο σημαντικές τουριστικές αγορές για τη Χαλκιδική, καθώς αντιστοιχούν στο 30% των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή (το μερίδιο της Μ.Βρετανίας είναι περίπου 20% και της Γερμανίας 10%).
Όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις δύο σημαντικές αγορές της δυτικής Ευρώπης αποδίδεται αφενός – στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας – στην αβεβαιότητα που επικρατεί στους πολίτες σχετικά με το Brexit και αφετέρου, στη στροφή των Γερμανών προς τη γειτονική Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται για χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό.
«Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας και η συναλλαγματική διαφορά στα συμβόλαια σε ευρώ καθιστούν πολύ πιο ανταγωνιστικό τιμολογιακά το τουρκικό τουριστικό προϊόν σε σχέση με το ελληνικό. Υπάρχουν all inclusive πακέτα σε ξενοδοχεία της Τουρκίας που είναι φθηνότερα ακόμη και κατά 30% από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Πάντως, η μεγάλη άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού στη γειτονική χώρα ήταν αναμενόμενη μετά τη μεγάλη πτώση των προηγουμένων ετών», αναφέρει ο κ. Τάσιος.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει το αίτημά του προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογική πολιτική της στον τουριστικό κλάδο, και ζητεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ, καθώς και αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, που αποτελούν διαρκή αιτήματα των ξενοδόχων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η μείωση των προκρατήσεων από Γερμανούς και Βρετανούς δεν αφορά μόνο τη Χαλκιδική, αλλά το σύνολο των θερινών προορισμών της χώρας, όπου καταγράφεται πτώση της τάξης του 5-7%. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δεύτερου μεγαλύτερου διαδικτυακού τουριστικού γραφείου της Γερμανίας, του HolidayCheck, η πτώση των μέχρι στιγμής κρατήσεων για την Ελλάδα ανέρχεται στο 5%, την ώρα που αυξάνονται κατά 43% οι Γερμανοί που κλείνουν πακέτα για την Τουρκία.
Η εικόνα σχετικά με τη γερμανική αγορά αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρη στη μεγάλη τουριστική έκθεση ITB που πραγματοποιείται στο Βερολίνο από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου. Πάντως, τα μέχρι στιγμής μηνύματα δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
Να αναφέρουμε πως σταθερή εικόνα εμφανίζουν οι προκρατήσεις στη Χαλκιδική από τη βαλκανική αγορά, που αποτελεί και τη σημαντικότερη για την περιοχή, καθώς το μερίδιό της ξεπερνάει το 50%.
Εξάλλου, η Τουρκία διανύει φέτος τον «χρυσό της αιώνα», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος Β.Ελλάδας του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου, Στέφανο Χατζημανώλη, ο οποίος δραστηριοποιείται ως τουριστικός πράκτορας στη γειτονική χώρα. «Η αύξηση στην εισροή τουριστών στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 15% φέτος, ενώ συνολικά αυξάνεται κατά 25-30% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, που κατέγραψε κάθετη πτώση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έχουν επιστρέψει οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ.Βρετανία, η Ιταλία και Ισπανία. Με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί εύκολα ο στόχος για 50 εκατ. αφίξεις, που θα αποτελέσει ρεκόρ για τη χώρα», σημειώνει.
Πηγή: voria.gr