Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αντιπροέδρου του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Γκατζώνη Αστέριου και της Διευθυντρίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, κυρίας Παπανικολάου Ευτυχίας υπογράφτηκε εχθές 06 Μαρτίου 2019, παρουσία του Δημάρχου κ. Ζουμπά Γεώργιου. Παρόντες και οι εκπρόσωποι του Μουσείου του Βαρλάμη στην Αυστρία, καθώς και του Πειραματικού Εργαστηρίου της Βεργίνας. Το Μνημόνιο αφορά στην ανάπτυξη της συνεργασίας τους για την παιδαγωγική αξιοποίηση του πολύμορφου πολιτιστικού και θρησκευτικού έργου «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη και της πρωτότυπης ταινίας ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή στην Αθωνική Πολιτεία.

Τα πεδία του Μνημονίου Συνεργασίας περιλαμβάνουν:
  • Την περιοδική επίσκεψη των μαθητών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση του Ευθυμίου Βαρλάμη, που στεγάζεται στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και την παρακολούθηση της ταινίας ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή στην Αθωνική Πολιτεία.
  • Την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων – διαγωνισμών για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με κύριο θέμα το Άγιο Όρος και την ιστορία της περιοχής.
  • Τη συγκέντρωση παντός είδους βιβλίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θεματικής βιβλιοθήκης με θέμα το Άγιο Όρος.
  • Επιπλέον, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις λόγου και μουσικής για την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Χαλκιδικής, με αντικείμενο τη σημασία της Αγιορείτικης Κοινότητας σήμερα και διαχρονικά, να εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με εθελοντική συμμετοχή και εκπαίδευση των εθελοντών από το χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα στελεχώνουν εποχιακά τους επιμελητές-ξεναγούς της έκθεσης.
Η εν λόγω έκθεση «Άγιον Όρος» θα αποτελέσει έναυσμα σχεδιασμού και υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να αναδειχθεί αυτός, ο ξεχωριστής σημασίας, πολιτιστικός, θρησκευτικός και φυσικός πλούτος με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα πανίδας και χλωρίδας, το οποίο θα απευθύνεται στους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, στις τοπικές κοινωνίες και στους επισκέπτες του Δήμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.