Στο ζήτημα της δυσοσμίας της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλ. Τριανταφυλλίδη.
Ο Aν. ΥΠΕΝ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εξελίσσεται από το 2016 από το ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει μετρήσεις και εξοπλισμό παρακολούθησης της ρύπανσης, έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων, καθώς και δράσεις σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της Δυτικής Θεσσαλόνίκης.
Όπως αναλυτικά παρουσίασε, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε τον Μάρτιο του 2017 τον εξοπλισμό του Σταθμού Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Κορδελιό, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξοπλισμό ο οποίος εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2019.
Παράλληλα, εξελίσσονται επιθεωρήσεις και έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας, αλλά και ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ, μέσω σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ερευνητικό εξοπλισμό του οποίου χρηματοδότησαν τα ΕΛΠΕ. Οι μετρήσεις του ερευνητικού έργου ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018 και έχει δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενδιάμεση έκθεση, για την οποία το ΥΠΕΝ ενημερώθηκε από συνέντευξη Τύπου της Περιφέρειας και την οποία μόλις χθες παρέλαβε, μετά από αίτημα του.
Στην απάντησή του ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι, όπως προκύπτει από την ενδιάμεση Έκθεση, έχουν γίνει οι 176 από τις 400 δειγματοληψίες και τρεις από τους δέκα ελέγχους σε δραστηριότητες που μπορεί να συνδέονται με το θέμα της δυσοσμίας, ενώ από την αλληλογραφία της Περιφέρειας προκύπτει ότι η δυσοσμία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε μία δραστηριότητα, καθώς η πηγή της ποικίλλει.
Ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι, με την παραλαβή των εγγράφων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ΥΠΕΝ θα ζητήσει άμεσα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις δέκα δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει από τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου τις προτάσεις τους για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΝ θα προβεί στη λήψη και άλλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι με την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου στο τέλος του Μαΐου θα κληθούν άμεσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το ΑΠΘ σε σύσκεψη εργασίας, ώστε να συζητηθούν τα αποτελέσματα και να σχεδιαστεί το σύνολο των δράσεων για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
“Προφανώς, με βάση τη νομοθεσία θα γίνει επιβολή κυρώσεων για όλες τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”, συνέχισε, διότι, ακόμα και αν βρεθεί τεχνολογία αναστολής της ρύπανσης και εφαρμοστεί, θα πρέπει να επιβληθούν τα απαραίτητα πρόστιμα και οι απαραίτητες διοικητικές κυρώσεις, αλλά και η αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων πολλών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στα ΕΛΠΕ, στα οποία η ενδιάμεση έκθεση αποδίδει υψηλή συγκέντρωση παραγόντων δυσοσμίας, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί, σε σύσκεψη με το ΥΠΕΝ, η ολοκλήρωση του έργου «Ανάκτησης Απαερίων Πυρσού» προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Απριλίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία διαφυγή από τον πυρσό. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ και είναι έτοιμο προς κατασκευή το έργο «Αναβάθμιση της κατεργασίας υγρών αποβλήτων», προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Σχετικά με τις μονάδες κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης, έχει ήδη δρομολογηθεί μελέτη για να μην υπάρχει καμία διαφυγή οσμών και αερίων, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, οπότε θα εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός που αφορά σε συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων και θα υπάρχουν κλειστά συστήματα στις δεξαμενές και πλωτά καλύμματα, ακόμα και στις σημερινές ανοιχτές δεξαμενές. Και, βέβαια, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών.
“Ζητήσαμε, επιπλέον των προτάσεων που είχαν ήδη έτοιμες τα ΕΛΠΕ, δύο έργα τα οποία ζητούν και οι πολίτες και στα οποία η επιχείρηση συμφώνησε”, συνέχισε την ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ. “Πρώτον, να ενισχυθεί και να πυκνώσει η διαδικασία μετρήσεων ρύπων στην περίφραξη των ΕΛΠΕ προς το Κορδελιό, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι και για τη μεταφορά αέριων ρύπων από την εγκατάσταση προς το Κορδελιό. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε και ξεκίνησε από προχθές η μελέτη για τη μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης στο βορειοδυτικό άκρο των ΕΛΠΕ, στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον οικισμό, ακριβώς γιατί αυτό ήταν πραγματικά δίκαιο αίτημα”.
“Εμείς, βέβαια, δεν σταματάμε εδώ”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Ήδη από χθες επεξεργαζόμαστε μία ρύθμιση ώστε οι μετρήσεις του Σταθμού Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Κορδελιού, ο οποίος ενισχύθηκε με τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από το Πράσινο Ταμείο, να έχει τη δυνατότητα online παρακολούθησης από τους πολίτες και να μην υπάρχει κανένα θέμα αναξιοπιστίας”. σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι εκτός από τη Δυτική Θεσσαλονίκη ζήτημα δυσοσμίας υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μαγνησία και η Δυτική Αττική. Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΝ ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την εκκίνηση ενός μεγάλου ερευνητικού έργου, σε αυτές τις περιοχές, που θα συνδέει τα θέματα Υγείας και Περιβάλλοντος και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την κοινωνία μας και τις επόμενες γενιές.