Όπως αποκαλύπτουν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕIF), υπό τη σκέπη του οποίου θα «τρέξει» το νεότευκτο Ταμείο, αναμένονται οι τελευταίες παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς και, πιο συγκεκριμένα, του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος αυτό το διάστημα εξετάζει ενδελεχώς τη σχετική σύμβαση. Εφόσον ο Οργανισμός ανάψει το «πράσινο φως» και πέσουν οι υπογραφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών η προκήρυξη με την οποία θα καλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Ιούλιο οι πρώτες χορηγήσεις
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, οι τράπεζες που θα αναλάβουν να διαθέσουν τις εγγυημένες χρηματοδοτήσεις, θα ξεκινήσουν να δέχονται αιτήματα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ οι πρώτες χορηγήσεις -συνυπολογίζοντας κι ένα διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων για την εξέταση των αιτήσεων από το EIF και την Κομισιόν- θα πρέπει να αναμένονται από τον Ιούλιο του 2019.
«Στις επαφές μας με τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους έχουμε διαμηνύσει, και αυτά συμφωνούν, ότι θα πρέπει να υπολογίζουν τα δάνεια αυτά στα χαρτοφυλάκιά τους του β’ εξαμήνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» πηγές του ΕΙF. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου που θα «μοιρασθούν» σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες τράπεζες υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ και προορίζεται για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Μέτρων 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) και 4.2 (Μεταποίηση και Εμπορία).
Το ύψος των πιστώσεων θα ξεκινά από 10.000 ευρώ και θα ανέρχεται έως 1 εκατ. ευρώ, με ένα μικρό ποσοστό (της τάξης του 20%) να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα μπορούν να καλύψουν τα δάνεια, θα συγκαταλέγεται και η αγορά μεταχειρισμένου αγροτικού εξοπλισμού.
«Κόφτης» στα μεγάλα δάνεια
Αναμένεται επίσης να υπάρχει ένας «κόφτης» (με τη μορφή ενός ποσοστού επί τοις εκατό) αναφορικά με το ύψος των μεγάλων δανείων που θα μπορεί να αναλάβει κάθε τράπεζα στο μερίδιο του χαρτοφυλακίου που της αναλογεί. Αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η διασπορά των χρημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους, αλλά και στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις.
Με το Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων ελληνική κυβέρνηση και Βρυξέλλες ελπίζουν να καλύψουν ένα μικρό έστω μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του πρωτογενούς τομέα. Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ τον Δεκέμβριο η «ΥΧ», σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που συνέταξε για λογαριασμό του EIF η PwC – και η οποία έχει παραδοθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και στις εγχώριες διαχειριστικές αρχές- το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής γεωργίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ.
από ypaithros.gr