Ένα μη εμβολιασμένο 6χρονο αγόρι από το Όρεγκον των ΗΠΑ, νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στο νοσοκομείο για την λοιμώδη ασθένεια του τετάνου καθώς παραλίγο να χάσει την ζωή του μετά από ένα βαθύ κόψιμο που έπαθε στο μέτωπο την ώρα που έπαιζε σε αγρόκτημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης.
Το περιστατικό του 2017, αποτελεί την πρώτη περίπτωση παιδιατρικού τετάνου στο Όρεγκον εδώ και 30 χρόνια, γεγονός που προβλημάτισε εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με μολυσματικές ασθένειες, καθώς όπως ανέφεραν, ο τέτανος είναι σχεδόν ανήκουστος στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η εκτεταμένη ανοσοποίηση το 1940.
Το παιδί έλαβε άμεσα μια δόση από το αντιτετανικό εμβόλιο στο νοσοκομείο αλλά μόλις συνήλθε, οι γονείς του αρνήθηκαν να του δοθεί και δεύτερη δόση ή να του γίνει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.
«Όταν το διάβασα αυτό το σαγόνι μου έπεσε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι μια τραγωδία και μια μεγάλη παρεξήγηση», ανέφερε ο Δρ. Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και πρόεδρος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ του Τενεσί.
«Πρόκειται για μια φοβερή ασθένεια, αλλά έχουμε έναν μηχανισμό με τον οποίο την αποτρέπουμε, για αυτό και δεν έχουμε κρούσματα πια στις ΗΠΑ, επειδή κυριολεκτικά εμβολιάζουμε τους πάντες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο The Guardian, όταν κάποιος παθαίνει τέτανο δεν αποκτάει ανοσία όπως συμβαίνει με την ιλαρά παραδείγματος χάριν και μπορεί να ξανά αρρωστήσει αν δεν κάνει το κατάλληλο εμβόλιο. Ο τέτανος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με το φτέρνισμα ή το βήχα αλλά προέρχεται από βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον.
Το 6χρονο αγράκι που έπαθε τέτανο, χτύπησε το μέτωπό του και η οικογένειά του ήταν εκείνη που του έκανε ράμματα στην πληγή. Έξι μέρες αργότερα, το παιδί άρχισε να σφίγγει το σαγόνι του και να έχει ανεξέλεγκτες μυικές συσπάσεις.
Όταν άρχισαν τα προβλήματα με την αναπνοή, τότε οι γονείς του αποφάσισαν να τον πάνε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, του έβαλαν αναπνευστήρα και τον τοποθέτησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, καθώς οποιαδήποτε κίνηση χειροτέρευε τους μυϊκούς σπασμούς.
Πέρασαν 44 ολόκληρες μέρες μέχρι το παιδί να αναρρώσει και να μπορέσει να περπατήσει μικρές αποστάσεις με μικρή βοήθεια. Μετά από άλλες 3 εβδομάδες και ξεκούραση στο σπίτι ήταν σε θέση να κάνει ποδήλατο ξανά και να τρέχει χωρίς να χρειάζεται βοήθεια.
Η φροντίδα του παιδιού, χωρίς να συμπεριληφθούν τα έξοδα του ελικοπτέρου με το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η αποκατάσταση των εσωτερικών ασθενών, κόστισε 1 εκατομμύρια δολάρια, 72 φορές παραπάνω από ότι κοστίζει μια συνηθισμένη νοσηλεία παιδιών στις ΗΠΑ.
Οι περιπτώσεις ασθενών από τέτανο έχουν μειωθεί κατά 95% στις ΗΠΑ από τότε που ο εμβολιασμός στα παιδιά έγινε υποχρεωτικός και οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 99%.
Πηγή: theguardian.com