Έγινε πράξη και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ν. Μαρμαρά. Η «Σαντάλα», κωπήλατη ψαράδικη βάρκα, η ιστορία της οποίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την παράδοση των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική, ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στα ναυπηγεία “Ιωάννου” στην Ιερισσό, όπου θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα καταστεί πλεύσιμη.

 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου  Ν. Μαρμαρά “Προικόννησος”, Αβραάμ Σαλπικτίδη, το κόστος ανακατασκευής της Σαντάλα ανέρχεται στις Έξι Χιλιάδες ευρώ. Ένα ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα μέλη του Συλλόγου, τους κατοίκους Ν. Μαρμαρά και φυσικά χορηγίες.
Η Σαντάλα θα είναι έτοιμη στις 10 Ιουνίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Όπως ανέφερε ο κ. Σαλπικτίδης, θα κοσμεί όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι πλεύσιμη και θα αρμενίζει στις θάλασσες του Ν. Μαρμαρά.

“Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία των μαθητών του ΕΠΑΛ Νικήτης για τη δημιουργία του Mini doc και η συνεργασία με την εκπομπή “Πολιτιστικό Ημερολόγιο”, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων και του Συλλόγου, ώστε η Σαντάλα να πλεύσει σύντομα στο λιμάνι του Ν. Μαρμαρά”, ανέφερε ο κ. Σαλπικτίδης.