Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2019: Δάση και εκπαίδευση
Χαιρετισμό απεύθυνε η Κατερίνα Ιγγλέζη στην Ημερίδα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας θέμα: «Μαθαίνω να αγαπώ το δάσος», που συνδιοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας μας βρίσκει με θεσμοθετημένη και ως επίσημο νομοθέτημα την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, που ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε μόλις έναν χρόνο πριν. Έχουμε πλέον έναν σύγχρονο σχεδιασμό, που όμως πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. Κι αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε όλοι μαζί, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της δασικής πράξης αλλά σε απόλυτη σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στην θεματική «Δάση και εκπαίδευση». Κάθε θεματική που επιλέγεται ανά χρονιά αναδεικνύει και μια διαφορετική διάσταση των δασικών οικοσυστημάτων. Αν αναλογιστεί κανείς λοιπόν τι έχουν προσφέρει και με ποιο τρόπο προσφέρουν τα δάση στην διαπαιδαγώγηση, στην παιδεία, στην εκπαίδευση θα διαπιστώσει ακόμα μια σπουδαία λειτουργία τους. Μια λειτουργία όμως που αναδεικνύει και έναν διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με τα φυσικά οικοσυστήματα κα δη τα δάση και της κυριαρχικής αντίληψης του ανθρώπου σχετικά με το φυσικό περιβάλλον. Η οποία δυστυχώς μας έχει οδηγήσει στο να ζήσουμε απανωτές τραγωδίες, ιδίως το τελευταίο διάστημα.
Χρειαζόμαστε εκπαίδευση λοιπόν  για να μάθουμε να αγαπάμε τα δάση που είναι συστατικό στοιχείο της ζωής και της ύπαρξής μας. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να μάθουμε να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε ειδικές θεματικές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για να εισάγουμε την έννοια της αειφορίας.
Το μήνυμα της σημερινής γιορτής είναι σαφές: μέσα από την επαφή και την αγάπη για τα δάση μαθαίνουμε να  σεβόμαστε και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι σημαντική η εκπαίδευση από τις πιο μικρές έως τις μεγαλύτερες ηλικίες για να μπορούμε να μιλάμε για τη διαμόρφωση φιλικών  προς το περιβάλλον συμπεριφορών, για την εμπέδωση νέων συνηθειών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος. Και σαφώς χρειάζεται εκπαίδευση για να γίνεται συνείδηση, η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο άτομο και το περιβάλλον καθώς και η άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην ατομική στάση και στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος σε συλλογικό επίπεδο».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΓΓΛΕΖΗ
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής