Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Παραβιάσεις κατ’ εξακολούθηση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός»
Σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης με αρ.πρωτ. οικ.641/30-01-2019 των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπιστώνονται παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Περιγράφονται αναλυτικά οι παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός και οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει μονομερώς από την εταιρεία χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και δεν συμφωνούν με την ΚΥΑ ΕΠΟ καθώς και ότι προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Μονομερής τροποποίηση των όρων κατασκευής του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και του τρόπου στεγάνωσής του, παρόλες τις υποδείξεις των Υπηρεσιών που είχαν προηγηθεί.
  • Μη σύννομη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
  • Λειτουργία του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και άλλων τμημάτων των υποέργων χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις.
  • Μη προβλεπόμενη διακίνηση προϊόντων (μεταφορά προϊόντων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ).
  • Ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της διάθεσης μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και μάλιστα σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια που τίθενται από την ΚΥΑ ΕΠΟ.
  • Μη επαρκής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και του επιφανειακού αποδέκτη.

Αντίστοιχες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και με προηγούμενες πράξεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. οικ.4152/18-05-2018 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα Μαυρόλακκα ξεπερνά κατά 985% το επιτρεπτό όριο.
Η διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού του εγκεκριμένου περιβαλλοντικά έργου, τονίζεται και στο από 17-3-17 Πρακτικό της Επιτροπής για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατασκευής του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα. Ζητήματα σχετικά με τη μελέτη ασφαλείας για τον Κοκκινόλακκα αναφέρονται στο υπ. αρ. 74111/2764/15-01-2019 έγγραφο της ΔΙ.Π.Α.
Επιπλέον, το δείγμα που λήφθηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά από την ανατροπή φορτηγού που μετέφερε απόβλητα για λογαριασμό της εταιρείας το Μάρτιο 2018, ταξινομείταιωςεπικίνδυνοαπόβλητο σύμφωνα με το από 05-12-2018 Πρακτικότης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Καταλόγου Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Παρόλα αυτά συνεχίζεται ακόμη η μεταφορά επικίνδυνων φορτίων χωρίς όμως να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα έγγραφα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και μεριμνώντας για διασφάλιση της δημόσιας υγείας;
  2. Δεδομένου ότι παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι και έχει ήδη συντελεστεί σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα προβεί στην ανάκληση της ΚΥΑ ΕΠΟ;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ιγγλέζη Αικατερίνη