«Τι έγραφαν οι εφημερίδες τη μέρα που γεννήθηκα; Τι κοσμοϊστορικά γεγονότα προέβαλλαν…στα μανταλάκια τα πρωτοσέλιδα;» Όχι, δεν είναι μία από τις δημοφιλείς εφαρμογές στο facebook, για να ικανοποιούν την περιέργειά τους οι χρήστες. Είναι η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, που προχωρά ένα βήμα ακόμη στην ψηφιακή εποχή και ψηφιοποιεί τις συλλογές των εφημερίδων που διαθέτει. 

Από το υπόγειο του κτιρίου επί της οδού Εθνικής Αμύνης 27, εδώ και μερικούς μήνες, μεγάλοι τόμοι δεμένων εφημερίδων ανεβαίνουν στον 2ο όροφο, όπου τα μηχανήματα της ψηφιοποίησης δουλεύουν ασταμάτητα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 400.600 λήψεις φωτογραφιών των σελίδων, οι οποίες στη συνέχεια εισάγονται σε βάση δεδομένων, για να γίνει επεξεργασία τους από υπολογιστικό πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. Μέσα από την πλατφόρμα του αποθετηρίου που δημιουργείται, οι χρήστες θα μπορούν να εισάγουν όρους αναζήτησης σε πλήρες κείμενο. 


Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 115.000 ευρώ, είναι μέρος της προσφοράς συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που έχει κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και υλοποιείται με τη συνεργασία του «Thessaloniki Convention Bureau» και την επιστημονική επίβλεψη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάση Βλασίδη. 


Πρόκειται για περισσότερους από 350 τόμους εφημερίδων που εκδόθηκαν μέχρι το 1967, για 50 τόμους εφημερίδων που εκδόθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και για 58 τόμους που εκδόθηκαν στην περίοδο 1974-1982. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ