Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αλλαγές στο οργανόγραμμα του οργανισμού του υπουργείου και με τροποποιήσεις στο μεταναστευτικό κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε επίσης ότι πριν τις δημοτικές εκλογές θα κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο και θα προχωρήσει η δημιουργία νέου χώρου και η αποσυμφόρηση του νησιού.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του στα μέλη της Πακιστανικής κοινότητας
για την χορήγηση αδειών παραμονής ο υπουργός Μεταναστετικής Πολιτικής επέμεινε και σήμερα ότι αν κάποιος μετανάστης με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα, μπορεί να ανανεώσει την άδεια διαμονής για άλλα τρία χρόνια – «Το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά» σημείωσε και υποστήριξε ότι τη σχετική νοθετική διάταξη την ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για ευκολία από την πλευρά του υπουργείου στη χορήγηση αδειών παραμονής, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που προβλέπει ότι αν κάποιος με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την άδεια διαμονής, μπορεί να ανανεώσει την άδεια για άλλα τρία χρόνια, κάτι που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, άρα η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά, είναι καθήκον».
Σημειώνεται ότι ο κ. Βίτσας, μιλώντας σε εκδήλωση της Πακιστανικής Κοινότητας, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ξέρετε ότι υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει άλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα πάω στο Ισλαμαμπάντ. Δεν πάω για τουρισμό, πάω για να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές επανενώσεις, με τα ελεύθερα ταξίδια σας στο Πακιστάν και να μπορείτε να γυρίσετε χωρίς προβλήματα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε χρόνια να πάτε πίσω να δείτε τις οικογένειές σας, γιατί φοβόσαστε ότι μπορεί να μη γυρίσετε ποτέ πίσω από εκεί. Θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
«Και να βρούμε τρόπους ώστε να ερχόσαστε στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη και να έχετε μια τέτοια ελευθερία και να μην κινδυνεύετε ούτε μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες, ούτε σε όλα αυτά που έχετε περάσει και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα», πρόσθεσε.