Την πιθανότητα άρσης του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM) για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανή, εφόσον εφαρμοστούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έπρεπε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και (η Βουλγαρία) του οργανωμένου εγκλήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism – CVM) ως μεταβατικό μέτρο παροχής βοήθειας στις εν λόγω δύο χώρες, ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες αυτές. 


“Η Βουλγαρία έχει πολλά να κάνει, αλλά πολλά έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Το CVM δημιουργήθηκε για την επίλυση προβλημάτων τα οποία στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί πριν από την προσχώρηση στην ΕΕ. Έχω κάποιες ανησυχίες επειδή η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συνέβη το 2007 και τώρα είναι το 2019 και δεν έχουμε ακόμη επιλύσει όλα τα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν πριν από τη διεύρυνση” ανέφερε χαρακτηριστικά.


“Η υπόθεση ότι ο CVM θα οδηγούσε γρήγορα στην επίλυση θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν την ένταξη στην ΕΕ ήταν υπερβολικά αισιόδοξη”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως “αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε όταν αρχίσουμε να μιλάμε για μελλοντικές διευρύνσεις: Τα ζητήματα του κράτους δικαίου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, το δικαστικό Σώμα είναι θέματα που πρέπει να  διευθετηθούν πριν από την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.