Καταρχάς, θα ήθελα να καλωσορίσω τον κύριο Βαλιάνο στον Στανό και στα Πυργαδίκια, καθώς επί 4,5 χρόνια που είναι περιφερειακός σύμβουλος δεν έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο με τα προβλήματα αυτών των χωριών και περίμενε τις εκλογές για να τα επισκεφθεί!
Είναι σαφές ότι στην «Ομοφωνία» υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης, γι’ αυτό και θα παραθέσω εν συντομία τα ακόλουθα σε σχέση με αυτά που «καταλογίζονται» στη σημερινή δημοτική αρχή, για τα δύο αυτά χωριά:

  • Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αριστοτέλη, που συστήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, έκανε για το λιμάνι των Πυργαδικίων τα ακόλουθα: α) καταγραφή της κατάστασης, τόσο στο επίπεδο της θάλασσας, όσο και υποβρυχίως με καταδυτικό συνεργείο, β) διάφορες επεμβάσεις για να μη χαθεί ο ταλαιπωρημένος υφιστάμενος πλωτός λιμένας, γ) παρελήφθησαν προμελέτες που εντοπίζουν τεχνικά το ζήτημα και προτείνουν λύσεις, δ) δημιουργία δικτύου παροχής  ρεύματος και νερού στο παλιό λιμάνι και ε) νομιμοποίηση της ζώνης λιμένα, που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και είναι το σημαντικότερο όλων, αφού χωρίς την απαιτούμενη νομιμότητα δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα μέχρι πρότινος, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή.
  • Στα Πυργαδίκια κατασκευάστηκε σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μάλιστα, ολοκληρώθηκε επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής.
  • Τα Πυργαδίκια εντάσσονται στο παράλιο δίκτυο των οικισμών, στους οποίους πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου και αποτροπής των διαρροών (έργο 1,2 εκατ). Μετά τις πρώτες συστηματικές καταγραφές στοιχείων, θα είμαστε σε θέση να εκπονήσουμε σχετική μελέτη για τον περιορισμό των βλαβών και των διαρροών στον οικισμό.
  • Ο Δήμος υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 218.000 ευρώ που αποτυπώθηκε στην υπ’αριθ.109γ/2018 ΑΔΣ και στην οποία πρόταση προκρίθηκε ως προτεραιότητα η κατασκευή νέων παιδικών χαρών στους οικισμούς: Στανού, Παλαιοχωρίου, Αρναίας, Μ.Παναγίας και Ουρανούπολης. Η ένταξη της Πράξης ήρθε τον Οκτώβριο του 2018 και αμέσως επικαιροποιήθηκε η μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας σύμφωνα με τις νεώτερες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αναρτήθηκε στις αρχές του έτους και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ανάδειξης του οριστικού αναδόχου. Η υπογραφή της  σύμβασης θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διαστήματος.
  • Τα αιτήματα ΦΟΠ που έχουν προταθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Στανού είναι πάρα πολλά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο έχουν προχωρήσει τα πλέον καίρια.
  • Τα πανάκριβα φίλτρα νερού που κατασκευάστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αξιοποιούσαν το νερό μίας και μόνο γεώτρησης. Όταν κάποια στιγμή αυτή χάλασε, το χωριό έμεινε χωρίς νερό. Τότε έγιναν συντονισμένες ενέργειες για αξιοποίηση εγκαταλειμμένων γεωτρήσεων, σε συνδυασμό με τα εγκατεστημένα φίλτρα και το αποτέλεσμα ήταν ο Στανός να μη αντιμετωπίσει ξανά θέμα υδροδότησης. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο σημεία, όπου οι αγρότες μπορούν να προμηθευτούν νερό (σε βυτία) για την άρδευση καλλιεργειών και το πότισμα των ζώων.
  • Η συντήρηση των δρόμων αποτελεί μια πάγια υποχρέωση όλων των αρμόδιων Φορέων (Δήμοι, Περιφέρεια, Υπουργείο Υποδομών). Ειδικά στον δρόμο Αρναίας – Στανού, έγινε στην παρούσα δημοτική θητεία νέα διαγράμμιση (οριζόντια σήμανση) καθώς η προηγούμενη είχε ατονήσει. Οι συχνές θεομηνίες των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο και ενώ συντηρήσεις γίνονται κάθε χρόνο, οι δρόμοι καταστρέφονται συνεχώς. Η Περιφέρεια το 2018 απέρριψε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης που κατέθεσε ο Δήμος.
  • Η δημοτική αρχή έχει κάνει ήδη ενέργειες, μέσω της τεχνικής της υπηρεσίας και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου στο Στανό.
  • Τέλος, τόσο με τον πρόεδρο του Στανού, όσο και με τον πρόεδρο των Πυργαδικίων, υπήρχε κατά γενική ομολογία μία ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα μικροέργων και καθημερινότητας.

Η «υιοθεσία» των προέδρων του κ. Πάχτα στα εν λόγω χωριά από τον κ. Βαλιάνο θα έπρεπε να του είχε αποδώσει τα μέγιστα σε θέματα ενημέρωσης, καθώς τόσο ο κ. Γερακούδης, όσο και ο κ. Δεβελέκης κατά δικές τους επαναλαμβανόμενες δηλώσεις είχαν μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τη σημερινή δημοτική αρχή. Τους λόγους που τον τελευταίο καιρό απομακρύνθηκαν και συνεργάστηκαν με τον κ.Βαλιάνο θα πρέπει να τους εξηγήσουν οι ίδιοι στον κόσμο των χωριών τους, εκτός αν θέλουν να το κάνουμε εμείς για αυτούς.
Ο Ισχυρός Αριστοτέλης είναι η μοναδική ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη,  η οποία εγγυάται στους κατοίκους όλων των χωριών ότι ο τόπος μας θα πάρει αυτό που του αξίζει και θα πάει μπροστά, με ενότητα, κοινωνική ειρήνη, ανάπτυξη και πρόοδο των δημοτών του.
Αργύριος Σωτ. Τσακνής
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη
Επικεφαλής παράταξης ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ