Εβδομήντα έργα, αγιογραφίες και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, βγαίνουν για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος και εκτίθενται στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την έκθεση αγιογραφικών έργων του ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, η οποία θα λάβει χώρα, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι», στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου. Η διοργάνωση ανήκει στο Άγιο Όρος, το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
«Στόχος της Έκθεσης είναι με δράσεις πολιτισμού να δείξουμε ποια είναι τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οποίων είμαστε φορείς. Και αυτή η έκθεση είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα θρησκευμάτων) Μάρκος Μπόλαρης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΞ, παρουσία του πατέρα Λουκά για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας. «Έχουμε μία μεγάλη παρακαταθήκη πολιτισμού την οποία οφείλουμε να δείξουμε στον κόσμο, ιδιαίτερα όταν έχουμε ανθρώπους όπως ο πατέρας Λουκάς που μπορούν να φθάσουν σε επίπεδα τέχνης των περασμένων αιώνων» είπε.
«Είναι καθήκον της Πολιτείας και του ΥΠΕΞ να αναδεικνύει τους καρπούς της σημερινής τέχνης που είναι συνέχεια από τα βάθη της Ιστορίας», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης εξηγώντας ότι η έκθεση αυτή απευθύνεται στο μεγάλο ακροατήριο της Κωνσταντινούπολης με τα 17 εκατομμύρια πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την κοινωνία της Πόλης, τις σχολές Τέχνης και Ιστορίας των πανεπιστημίων αλλά και τους δημοσιογράφους που εστιάζουν σε αυτά τα θέματα να συνδράμουν και να συμμετάσχουν στην πρόκληση για μέθεξη στην τέχνη της αγιογραφίας και της βυζαντινής ζωγραφικής.
«Υπάρχει ένας μεγάλος πολιτισμός και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να τον προάγουμε» είπε από την πλευρά του ο πατέρας Λουκάς, ευχαριστώντας τον υφυπουργό για την πρωτοβουλία του ως πρωτεργάτη της έκθεσης αλλά και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προβολή της Εκκλησίας γενικότερα που γίνεται, όπως σημείωσε, «μία δύναμη για να προχωρήσουμε το έργο μας».
«Το Άγιο Όρος είναι ένας ζωντανός χώρος που συνεχίζει μία παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Εμείς προσπαθούμε να προβάλλουμε τη δόξα του Βυζαντίου και την υψηλή τέχνη που είχε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Να δώσουμε ένα μήνυμα μέσα από την Τέχνη που δεν μπορεί να το βρει ο άνθρωπος πουθενά αλλού».
Ο κ. Μπόλαρης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι η Ελλάδα αναφέρεται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο αφορά και τον Πολιτισμό. «Η δική μας πρόκληση-πρόσκληση προς όλους είναι να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς κανονισμούς, τους γείτονές μας και να προάγουμε σχέσεις φιλίας που δημιουργούν εύκρατο κλίμα για ανάπτυξη και ευημερία των λαών», είπε ο κ. Μπόλαρης.
Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα προβολής της Τουρκίας που θα άρει τις επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.