Σε ελληνική υπόθεση εξελίχθηκε σήμερα ο 14ος διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος».
Ο Μιχάλης Παρμάκης αποσπάστηκε νωρίς από τους υπόλοιπους δρομείς, από τη στιγμή της εκκίνησης του αγώνα, στην αρχαία Πέλλα και έκοψε πρώτος το νήμα στη Λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε τη διαδρομή των 42,195 χλμ με καθαρό χρόνο 2:33:21 και εμφανή, στον τερματισμό του, την κούραση από τη μεγάλη προσπάθεια (σ.σ. συμμετείχε στον αγώνα με τράβηγμα στο πόδι). Πρωτιά, στην ίδια διαδρομή, είχε ο Παρμάκης και το 2017.
Στο πόδι για τη μεγάλη γιορτή της Μακεδονίας, τον 14ο διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», βρίσκεται από νωρίς σήμερα η Θεσσαλονίκη.
Διαδικασία που άρχισε από τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) με τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά, τόσο για τη διεξαγωγή της βασικής διαδρομής, που έχει αφετηρία την Παλαιά Πέλλα και τερματισμό τον Λευκό Πύργο στη συμπρωτεύουσα, όσο και τις διαδρομές Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος, των 10 χλμ. 5 χλμ και 1000 μέτρων για μαθητές, που πλαισιώνουν το κυρίως… μενού της διοργάνωσης.
Περισσότεροι από 20.000 δρομείς, από 5 ηπείρους και 51 χώρες, συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, προερχόμενοι ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Ζιμπάμπουε, η Κινεζική Ταϊπέι, οι Μπαχάμες και το Ουζμπεκιστάν. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών που στηρίζουν τις αγωνιστικές διαδρομές, ο οποίος έφτασε φέτος τα 1.700 άτομα.
Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον μαραθωνοδρόμο, Στέλιο Κυριακίδη (σ.σ. πρώτος Μαραθωνοδρόμος το 1946 στη Βοστώνη), διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.