Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 13 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Άγιο Όρος για Όλους», καθώς και η πρώτη προβολή της νέας στερεοσκοπικής ταινίας με τίτλο: «Φως Μοναχοίς Άγγελοι» με θέμα τη ζωή στη Μοναστική Πολιτεία.
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, της Α.Ε. του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας κυρίου Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με την ευλογία της Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου και την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.
Η Έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία γέφυρα γνωριμίας με τη μοναστική πολιτεία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Άγιο Όρος. Επιθυμία μας είναι, όχι μόνο να συγκινήσουμε τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται εποχιακά την περιοχή μας, αλλά να  μεταφέρουμε τις αξίες της Αγιορείτικης Παράδοσης, κυρίως στη σημερινή νεολαία. Η αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον, η υποστήριξη μικρών βιοτεχνιών, η κοινωνικότητα, η πίστη, η διαπολιτισμικότητα, η αλληλεγγύη είναι μερικές μόνο από τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τη ζωή στο Άγιο Όρος και παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές.
Η πολύμορφη αυτή συλλογή του αείμνηστου Ευθυμίου Βαρλάμη περιλαμβάνει πίνακες, εγκαταστάσεις, γλυπτά και εκδόσεις.
Η συλλογή είχε παρουσιασθεί με μεγάλη επιτυχία στα Μουσεία Βυζαντινού Πολιτισμού Αθηνών, Θεσσαλονίκης, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας με κορυφαία παρουσίαση το 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το μοναδικό αυτό έργο.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο παιδαγωγικό πρόγραμμα της έκθεσης και ήδη έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής.
Η πολύμορφη  έκθεση του Ευθύμιου Βαρλάμη δείχνει, ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην πνευματική, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας εναλλακτικές τουριστικές προοπτικές.
Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να πραγματοποιεί κινήσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης του μεγάλου κεφαλαίου που διαθέτει η περιοχή μας και δεν είναι άλλο από τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Την εκδήλωση συνόδευσε μουσικά ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης και καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής, Γρηγόρης Παπαεμανουήλ, υπό τη συνοδεία του Ελληνικού Βυζαντινού χορού «Οι Δομέστικοι».
Μετά την περιήγηση στην Έκθεση όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σε πρώτη προβολή τη νέα στερεοσκοπική ταινία, παραγωγής της ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α. με τίτλο “Φως Μοναχοίς Άγγελοι”, που σκηνοθέτησαν οι Δ. Καλαϊτζής και Π. Παπαγιάννης.
Η τελετή έκλεισε πανηγυρικά με μοναστηριακή νηστίσιμη χορτόσουπα και φασολάκια με σουπιές, που επί τόπου μαγείρεψε ο μοναχός Μελίτων, ενώ το μενού περιελάμβανε και μυδοπίλαφο, που μαγείρεψαν εθελοντικά γυναίκες, που είναι μέλη των Συλλόγων της Ιερισσού.
Μαθήτριες με παραδοσιακές φορεσιές έδωσαν το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση και κέρασαν τον κόσμο τσίπουρο και λουκούμι, παραδοσιακή αγιορείτικη συνήθεια.