spot_img

    Παναγία των Παρισίων: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση

    Μια δυσάρεστη εκτίμηση για την Παναγία των Παρισίων, κάνει η εφημερίδα The Guardian η οποία εκτιμά ότι θα κρατήσει ίσως και δεκαετίες η αποκατάσταση του κτιρίου.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
    Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.
    Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.
    Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.
    Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

    «Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.
    Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.
    «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.
    «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.
    Και οι μουσουλμάνοι
    Το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του Τεμένους της Λυών κάλεσαν σήμερα τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους» και «να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια» για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.
    Το Συμβούλιο «καλεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να συμμετάσχουν στην οικονομική εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος που δοξάζει την χώρα μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται «η απέραντη θλίψη» και «η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη του (Συμβουλίου) προς τους χριστιανούς ολόκληρου του κόσμου».
    Ο καθεδρικός ναός είναι «το σύμβολο του χριστιανισμού, τόπος λατρείας του καθολικισμού, κόσμημα του Παρισιού, καρδιά της Ιστορίας της Γαλλίας και μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

    «Σήμερα είμαστε αλληλέγγυοι προς την χώρα μας και καλούμε τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας ενεργά στην εθνική εκστρατεία αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει για την εξεύρεση των μέσων ανοικοδόμησης αυτού του ιστορικού μνημείου της χώρας μας, αυτού του τόπου προσευχής του τόσο πολύτιμου για τους αδελφούς μας χριστιανούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο μουφτής του Τεμένους της Λυών και πρόεδρος του Συμβουλίου των Τεμενών του Ροδανού Καμέλ Καμπτάν, τονίζοντας ότι «οι μουσουλμάνοι της περιοχής μας είναι συγκλονισμένοι όσο και οι συμπατριώτες μας από την καταστροφή».
    «Η Παναγία των Παρισίων, πέραν του χώρου λατρείας, είναι η ψυχή της χώρας μας. Σε αυτόν τον χώρο έχουν έλθει οι Γάλλοι για να γιορτάσουν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της Ιστορίας τους», αναφέρει.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ