Με τον καλύτερο τρόπο έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην Όλυνθο. Το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ολύνθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύνθου πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» της Δέσποινας Στεργίου.
Η παρουσίαση, που πλαισιώθηκε από χορούς του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολύνθου και τραγούδια, συγκίνησε το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το Πολιτιστικό Κέντρο Ολύνθου. Ο χώρος «πλημμύρισε» από αρώματα γεύσεων παραδοσιακών συνταγών από την Προποντίδα της Μ. Ασίας αλλά και πληροφορίες για την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη – έθιµα και τα τραγούδια, που οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους. Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας και η Αναστασία Λιόλιου, εκπαιδευτικός
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος του ΝΠ «Αριστοτέλης», Ιφιγένεια Κυριάκου, ανακοίνωσε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου θα προχωρήσει στη δωρεά εξακοσίων (500) και πλέον τίτλων βιβλίων, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας βιβλιοθήκης στην Όλυνθο από τους φορείς της περιοχής. Πρόκειται για βιβλία παιδικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, κα, που Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου διαθέτει σε περισσότερα από ένα αντίτυπα.
Η Πρόεδρος του Μορφωτικού – Πολιτιστικού – Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσώπου του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης», Ιφιγένεια Κυριάκου, τόνισε: «Το βιβλίο αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης, πυξίδα κριτικής σκέψης πολύτιμο εργαλείο δουλειάς. Το βιβλίο δραστηριοποιεί τη φαντασία, εμπλουτίζει την αισθητική και γλωσσική καλλιέργεια, αναπτύσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη. Οι βιβλιοθήκες αποτελούν θεσμό μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης, είναι χώροι πολιτισμού. Το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες μιας βιβλιοθήκης θα πρέπει να παρέχεται ισότιμα και δωρεάν σε όλους τους  πολίτες στον Δήμο μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό το ΝΠ «Αριστοτέλης» στηρίζει κάθε προσπάθεια δημιουργίας βιβλιοθηκών σε όλα τα Δ.Δ. που θα εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον. Οι πρώτοι αυτοί 500 τίτλοι βιβλίων είναι η αρχή για τη βιβλιοθήκη της Ολύνθου. Με την συνεργασία σας θα υπάρξει και συνέχεια. Εύχομαι καλή επιτυχία».
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του τοπικού Ολύνθου, Νίκος Αυγέρος.