Σε κόμβο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού έχει εξελιχθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, μετατρέποντας τη διαμονή των επισκεπτών του σε μια ζωντανή εμπειρία μέσα στο αεροδρόμιο. Η Χαρά Μητσοτάκη, τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού επεσήμανε ότι στα 18 χρόνια παρουσίας του αεροδρομίου, 80 και πλέον εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς χώρους του αεροδρομίου.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η πύλη εισόδου των αεροπορικών αφίξεων της Αθήνας, αποτελεί την πρώτη και τελευταία εντύπωση του ξένου επισκέπτη μας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, βάζει ένα σημαντικό λιθαράκι στο τι θα μεταφέρει στις αποσκευές του ο κάθε ταξιδιώτης όταν επιστρέψει στην πατρίδα του. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι μέρος της φιλοσοφίας του αεροδρομίου, με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Αθήνας και της Ελλάδας.
Ένα βιβλίο πριν από την πτήση…
O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως ανάφερε η κ. Μητσοτάκη, μετά την προβολή της documenta 14, μέσα από τους χώρους του ΔΑΑ, συνεχίζει τη συνεργασία του με την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με τους επιβάτες που αναχωρούν να έχουν την ευκαιρία πριν από κάθε πτήση να ζήσουν μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία στις αίθουσες αναχωρήσεων. Η ενέργεια που ονομάστηκε «Athens as a Book» προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να «περιπλανηθεί» στις σελίδες 187 σπουδαίων έργων της ελληνικής λογοτεχνίας, της ποίησης και της πεζογραφίας στην ελληνική ή σε μετάφραση στην αγγλική, τα οποία βρίσκονται στις αίθουσες αναχωρήσεων.
Όπως σημειώνει η κ. Μητσοτάκη τα βιβλία είναι τοποθετημένα πλάι στα καθίσματα των ταξιδιωτών, οι οποίοι μπορούν πλέον να «ταξιδέψουν» για λίγο μέσα από τις σελίδες των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους και να «αποχαιρετήσουν» την «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»… διαβάζοντας!
Την ίδια στιγμή στον προαστιακό σταθμό του ΔΑΑ φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση Airportraits, μια συνάντηση 52 ιστοριών και ανθρώπων από τους χώρους του αεροδρομίου της Αθήνας. Οι συγγραφείς Θοδωρής Γεωργακόπουλος και Στέλλα Κάσδαγλη και η φωτογράφος Ευσταθία Κωστή στις αρχές του 2018 βρέθηκαν για μερικές εβδομάδες στους χώρους του αεροδρομίου, όπου μίλησαν και άκουσαν τις ιστορίες των ανθρώπων του αεροδρομίου προκειμένου να συνθέσουν το συγκεκριμένο υλικό από το οποίο, κατόπιν, δημιουργήθηκε η έκθεση Airportraits. Το πολιτιστικά δρώμενα του αεροδρομίου δεν περιορίζονται μόνο στην ανάγνωση βιβλίων αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες και δρώμενα.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
Η μόνιμη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων περιοχής αεροδρομίου, περιλαμβάνει 172 αρχαιολογικά ευρήματα , που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου και που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και πρώιμη Νεοελλαδική μέχρι τη Μεταβυζαντινή περίοδο. (Επίπεδο αναχωρήσεων – Είσοδος 3). Ώρες λειτουργίας μουσείου: Δευτέρα έως Κυριακή, 06:00 – 23:00
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η ίδρυση του πρώτου υπουργείου Αεροπορίας στην Ελλάδα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1864-1936) αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Τιμώντας τον σπουδαίο πολιτικό, η Μόνιμη Έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – που βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων του κτιρίου του κεντρικού αεροσταθμού – δίνει στους επισκέπτες μια αίσθηση για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ – ΕΝΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στεγάζεται αυτή η σημαντική έκθεση που στήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης. Στεγάζοντας τα αριστουργήματα της Ακρόπολης, το μουσείο προσφέρει μία φρέσκια ματιά στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων μέσα στο άνετο περιβάλλον ενός σύγχρονου κτιρίου, σχεδιασμένου από βραβευμένο αρχιτέκτονα. Η έκθεση αποτελεί έναν «προπομπό» του σημαντικού αυτού μουσείου της Αθήνας και περιλαμβάνει αντίγραφα των λίθων της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και ένα αντίγραφο της «Πεπλοφόρου», ενός από τα ωραιότερα αφιερώματα της αρχαϊκής Ακρόπολης.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ» : 04/02/2019 – 14/07/2019
Ο ΔΑΑ φιλοξενεί μια μοναδική έκθεση σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο που στόχο έχει να μυήσει τον επισκέπτη του αεροδρομίου στις μαγικές διαδρομές του χώρου της τέχνης, μέσα από ιστορικές παραγωγές της πρώτης σκηνής της Ελλάδας, του Εθνικού Θεάτρου. Ένα «ταξίδι» στο χώρο και τον χρόνο μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και ιστορικά κοστούμια από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου. Εκθεσιακός χώρος «Tέχνη κα περιβάλλον», Επίπεδο αναχωρήσεων (είσοδος 3)
«Ιστορίες της Αθήνας» : 21/1-30/7/2019
Ο ΔΑΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία είναι ένα εικαστικό αφήγημα της πόλης μέσα από τα μάτια παιδιών ηλικίας 4-14 ετών. Η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές των παιδιών του μουσείου και ένα 20λεπτο video με έργα 90 παιδιών που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον ΔΑΑ. Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και πολιτισμός», Επίπεδο αφίξεων (Έξοδος 1)
«Fly me to the Moon»
Το πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα «Fly me to the Moon» είναι μια συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά μέσα στους χώρους του ΔΑΑ. Μέσα από μουσικά σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, γαστρονομία και πολιτιστικά δρώμενα το πρωτότυπο αυτό πολιτιστικό πρόγραμμα στόχο έχει την αναβάθμιση της αεροδρομιακής εμπειρίας και την προβολή του πολιτισμού της χώρας μας στους επισκέπτες και επιβάτες του αεροδρομίου της Αθήνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ