Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη. Δυστυχώς, όσοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις έχουμε δει τα τελευταία χρόνια συγκλονιστικούς τίτλους για την αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, κρουσμάτων που είχαν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και μερικές φορές οδήγησαν σε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη έχει διαβρωθεί;
Έχουμε καλά νέα σχετικά μ’ αυτό: το πρώτο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τη στάση απέναντι στον εμβολιασμό, που δημοσιεύτηκε σήμερα, έδειξε ότι το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών και την προστασία της υγείας όλων μας. Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από καρκίνο, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο επειδή κάποιος συνομήλικός τους δεν έχει εμβολιαστεί.
Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής, μαζί με τον Συνασπισμό Εργαζομένων Υγειονομικής Περίθαλψης, μας ωθεί προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποτελεσματική βελτίωση της πληροφόρησης των πολιτών. Αυτό ήταν μόνο το πρώτο από τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και θα ακολουθήσουν και άλλα.
Έγιναν ωστόσο και κάποιες ανησυχητικές διαπιστώσεις: το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες και το 38% πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες ενάντια στις οποίες προστατεύουν.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και ανακοινώνω με χαρά ότι η Επιτροπή και η ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους. Τέλος, εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η καθολική σύμπνοια και η αποφασιστική δράση μας ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να πληροφορήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για ένα απλό πράγμα: τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά!
Eυρωβαρόμετρο με στοιχεία για την Ελλάδα