Στην ένατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας (29 Απριλίου-5 Μαΐου) συμμετείχαν γύρω στα 115 000 άτομα, σε 1 000 περίπου εκδηλώσεις, και στις 34 χώρες του προγράμματος Erasmus+ ―περισσότερα παρά ποτέ.
Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμμετοχή τους σε συζητήσεις με θέμα «Η δημοκρατία κι εγώ» επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Χαίρομαι που βλέπω τόσους πολλούς νέους και νέες από όλες τις μεριές της Ευρώπης και από όλα τα κοινωνικά στρώματα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στις συζητήσεις της φετινής Εβδομάδας Νεολαίας. Αυτό επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δείχνει την προθυμία των νέων να είναι ενεργοί πολίτες. Η εκδήλωση για τη νεολαία της 8ης Μαΐου στο Σιμπίου, η οποία περιλαμβάνει διάλογο του Προέδρου κ. Γιούνκερ και του Προέδρου της Ρουμανίας κ. Iohannis με τους πολίτες, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, θα παράσχει άλλη μία εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουμε με τους νέους και να αξιοποιήσουμε τις ιδέες τους και τις εκκλήσεις τους για ανάληψη δράσης.»
Κατά τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος κ. Νάβρατσιτς διοργάνωσε διάλογο με τους πολίτες, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 500 νέοι, καθώς και μια εμβληματική συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στους συμμετέχοντες, στις ΜΚΟ και στις τοπικές κοινότητες. Ο Επίτροπος παρουσίασε επίσης τα βραβεία προβολής Altiero Spinelli 2018, με τα οποία βραβεύτηκαν έργα που ενισχύουν την κριτική ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά την ΕΕ, και επιδιώκουν τη συμμετοχή τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τις απόψεις που εκφράζουν οι νέοι για το μέλλον της Ευρώπης είναι διαθέσιμες εδώ.