Στα πλαίσια της συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με την εταιρία «RAVAGO», πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Μαΐου, άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2019». Αντικείμενο της άσκησης ήταν τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.), κατ΄ εφαρμογή της οδηγίας SEVESO III.

Σύμφωνα με το σενάριο, κατά τη διάρκεια πλήρωσης μιας δεξαμενής με στυρένιο, υπήρξε διαρροή και πρόκληση πυρκαγιάς στη δεξαμενή και στη λεκάνη ασφαλείας της. Το γεγονός αυτό δημιούργησε φωτιά πυρσού και λίμνης (POOL FIRE), που επηρέασε παρακείμενες δεξαμενές και προκάλεσε πυρκαγιά και σε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου (diesel). Άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα πυροπροστασίας της επιχείρησης και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίσης, κινητοποιήθηκε και η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρίας, δύο υπάλληλοι της οποίας, τραυματίστηκαν και εγκλωβίστηκαν στο σημείο στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την πυρκαγιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ. Λαυρίου με την άφιξή τους στο σημείο, προέβησαν στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διάσωση των τραυματιών και ταυτόχρονα για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς στις δεξαμενές με αυλούς οροφής και χρήση αφρογόνου υλικού. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., την Π.Υ. Μαρκοπούλου και την Π.Υ. Κορωπίου, ενώ υπήρξε και κινητοποίηση των υπόλοιπων φορέων, δεδομένου ότι το περιστατικό είχε λάβει πλέον διαστάσεις Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.).

Σκοπός της άσκησης, ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση Β.Α.Μ.Ε. και η διατήρηση όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών σε διαρκή ετοιμότητα.
Την άσκηση διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, με επικεφαλής και συντονιστή το Διοικητή της, Πύραρχο Σπυρίδωνα Παπαστάθη.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος η ομάδα πυρασφάλειας της επιχείρησης, προσωπικό και οχήματα από τις Π.Υ. Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Κορωπίου και από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., η ΕΛ.ΑΣ., η Τροχαία και το Ε.Κ.Α.Β.
Εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος, παρευρέθησαν στην άσκηση ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Σπαής, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νέας Μάκρης Πύραρχος Δημοσθένης Ραγκαβάς και Κρωπίας Πύραρχος Μιχαήλ Χάλαρης.

Εκ μέρους της εταιρίας, την άσκηση παρακολούθησαν ο Διευθυντής της «RAVAGO» Λαυρίου, Γεώργιος Χατζηδιαμαντής, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας, Ορέστης Βαρδαλάκος, καθώς και προσωπικό αυτής.
Επίσης, παρευρέθησαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μητρόπολης Λαυρεωτικής, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, ο Δήμαρχος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Σαρωνικού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Δασαρχείου.