Εν συνεχεία του επιτυχημένου Διεθνούς Έτους Φωτός το 2015, η UNESCO – ο πολιτιστικός βραχίονας του ΟΗΕ – ανακήρυξε την 16η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Φωτός, αρχής γενομένης από το 2018.
Με την Διεθνή Ημέρα Φωτός, που είναι αφιερωμένη στον τομέα των τεχνολογιών του φωτός και των εφαρμογών του (Φωτονική), ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη σημασία ενημέρωσης του κοινού, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με το πώς οι τεχνολογίες που βασίζονται στο φως προωθούν μια βιώσιμη ανάπτυξη και παρέχουν λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς της ενέργειας, της παιδείας, της γεωργίας και της υγείας.
Το φως παίζει έναν ζωτικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και συνιστά μια βασική κατηγορία επιστήμης τον 21ο αιώνα. Έχει φέρει επανάσταση στην ιατρική, πέτυχε διεθνή επικοινωνία μέσω του Ίντερνετ, και συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της διασύνδεσης μεταξύ πολιτιστικών, οικονομικών και πολιτικών πτυχών της διεθνούς κοινωνίας.
Η Φωτονική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία παραγωγής, ελέγχου και ανίχνευσης φωτονίων, τα οποία είναι τα σωματίδια του φωτός. Η Φωτονική υποστηρίζει τις τεχνολογίες της καθημερινής ζωής από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές ως το Ίντερνετ για τα ιατρικά μέσα και την τεχνολογία φωτισμού. Ο 21ος αιώνας επηρεάζεται τόσο πολύ από τη φωτονική όσο επηρεάστηκε ο 20ος αιώνας από την ηλεκτρονική.