Μία ανθρώπινη αλυσίδα με το “ G”, το πρώτο γράμμα της λέξης Genocide (=Γενοκτονία), σχημάτισαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης νέοι και νέες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να στείλουν από την “ καρδιά” της πόλης ισχυρό μήνυμα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Με αυτήν την δημιουργία του λογότυπου της εκατονταετίας “ G” και τον σχηματισμό κατόπιν της φράσης “ Νo more Genocides”, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ, ξεκίνησε τις εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που θα κορυφωθούν την Κυριακή 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το λογότυπο G σχηματιζόμενο από ανθρώπινες φιγούρες συμβολίζει τις “ πορείες θανάτου” και τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου ενώ στο κλείσιμο του σχηματισμού του G πολλά άτομα κρατούσαν κίτρινα μπαλόνια για να απεικονιστούν τα αμάραντα, το φυτό που δεν μαραίνεται και υποδηλώνει την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων.
Το 2019 έχει ανακοινωθεί ως χρονιά συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κι όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Γιάννης Παπαδόπουλος “ αυτή η εικόνα του G μέσα από τα social media στέλνει ένα μήνυμα που είναι ισχυρότερο από τα λόγια. Θέλουμε αυτό το μήνυμα κι αυτή η εικόνα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και οι ξένοι να ψάξουν να δουν ποιοι είμαστε και να μάθουν για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τρεις βουλευτές της ΝΔ στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης: Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Σάββας Αναστασιάδης.
“ Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα από εδώ, από την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη ποτέ πια δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον πολιτισμένο κόσμο να ξαναγίνουν γενοκτονίες. Κι όσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει αυτή την γενοκτονία, τόσο οι νέες γενιές στην Ελλάδα δεν θα ξεχνούν το χρέος τους για την δικαίωση των 353.000 θυμάτων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιουλέκας.
“ Δεν ξεχνούμε ποτέ τους 353.000 αδελφούς μας Έλληνες του Πόντου που άφησαν τις ψυχές τους πριν από 100 χρόνια. Τιμούμε την μνήμη τους και δεν ξεχνάμε” δήλωσε ο κ. Καλαφάτης ενώ ο κ. Σάββας Αναστασιάδης τόνισε ότι “ συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία και σε κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και αυτήν την προσπάθεια κι αυτόν τον αγώνα δεν θα τον σταματήσουμε μέχρι να τον πετύχουμε”.
Στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας έχει στήσει ενημερωτικό περίπτερο και το Σάββατο 18 Μαΐου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση “ Ξημερώνει 19 Μαΐου” ανυψώνοντας συμβολικά τα μεσάνυχτα 100 φαναράκια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις 353.000 ψυχές.