Μια μεγάλη οικονομική δωρεά έκανε το τμήμα της ΑΧΕΠΑ Βρυξελλών στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Μουδανιών «Βιθυνία», με την καθοριστική συμβολή και βοήθεια του Ηλία Ιορδανίδη, στη μνήμη του πατέρα του και πρώην δημάρχου Μουδανιών Δ. Ιορδανίδη. Όπως τόνισε ο Δημοσθένης Μαμονάς, Πρόεδρος του τμήματος της ΑΧΕΠΑ, στόχος της δωρεάς είναι η ενίσχυση ενός συλλόγου που προωθεί τις ιδέες του ελληνισμού και προασπίζεται την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
[metaslider id=70942]
Η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση των ΑΧΕΠΑ είναι η προαγωγή του ελληνισμού, όπως και των ιδεών της πολιτικής υπευθυνότητας, της φιλανθρωπίας, της εκπαίδευσης και της οικογενειακής και ατομικής αριστείας.
Ο κ. Μαμονάς δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος καθώς τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου της Βιθυνίας εντυπωσίασαν τους επισκέπτες του.
Η πρόεδρος της Βιθυνίας Ελένη Καρατζά, ευχαρίστησε τους δωρητές και μίλησε για τον εκλιπόντα δήμαρχο Δ. Ιορδανίδη, ο οποίος είχε δώσει μάχη για την δημιουργία της προσφυγικής κατοικίας που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. «Οι μετέπειτα γενιές έχουν κίνητρο να κρατούν τις παραδόσεις του με τον τρόπο αυτό. Σας υποσχόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα χρήματα της δωρεάς και ό,τι γίνει θα φέρει την επιγραφεί «στη μνήμη του Δαμιανού Ιορδανίδη», τόνισε η πρόεδρος.
Ο Ηλίας Ιορδανίδης, βαθιά συγκινημένος, μίλησε για την οικογένεια Ιορδανίδη, την έλευση των παππούδων από τον Πόντο στην Καλαμαριά, και το δέσιμο με το προσφυγικό στοιχείο της Χαλκιδικής κατά την έλευσή του στα Μουδανιά τη δεκαετία του ’70. «Θυμάμαι τον πατέρα μου με αγάπη και συγκίνηση να παρακολουθεί τη δημιουργία της προσφυγικής κατοικίας. Όσα έχει προστατεύσει η Βιθυνία στο μουσείο αυτό ήταν για τον πατέρα μου ένα κομμάτι της ταυτότητάς του», τόνισε ο κ. Ιορδανίδης, εξηγώντας ότι η λιτότητα της προσφυγικής κατοικίας είναι ενδεικτική για τον τρόπο ζωής και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες εκείνης της περιόδου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει της οργάνωση των ΑΧΕΠΑ Βρυξελλών για τη δωρεά και να εξάρει το έργο τους πλέον και στην Ευρώπη.