Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από 500 σελίδες και ομάδες που φέρονται να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στην ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών.
Μετά τις καταγγελίες της ΜΚΟ το Facebook απέσυρε σε διάστημα τριών μηνών περιεχόμενο το οποίο είχε περισσότερα από 500 εκατομμύρια views.
Η Avaaz, που εξέφρασε την ικανοποίησή της τις προηγούμενες εβδομάδες για το κλείσιμο από το Facebook δεκάδων λογαριασμών σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Πολωνία, μετά τις καταγγελίες της, ανήρτησε στο Διαδίκτυο έναν πανευρωπαϊκό κατάλογο στον οποίο αναφέρει με λεπτομέρειες το εύρος της δράσης κάποιων ακροδεξιών ή αντιευρωπαϊκών δικτύων που διασπείρουν fake news ή περιεχόμενο μίσους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Η MKO εξηγεί ότι έχει ενημερώσει την αμερικανική εταιρεία για περισσότερες από 500 σελίδες και ομάδες, τις οποίες ακολουθούν σχεδόν 32 εκ. χρήστες και είχαν περισσότερες από 67 εκ. αντιδράσεις (σχόλια, like, κτλ) τους τελευταίους τρεις μήνες.
Την ίδια περίοδο περιεχόμενο που συνδεόταν με τις σελίδες και τις ομάδες αυτές, που έχουν στόχο να υποκινούν σε μίσος εναντίον των μεταναστών ή να δυσφημούν την ΕΕ, είχε 553 εκ. θεάσεις, σύμφωνα με την Avaaz.
Η οργάνωση διευκρίνισε ότι το Facebook έχει ήδη κλείσει 77 σελίδες και λογαριασμούς «που συνολικά μετρούσαν τρεις φορές περισσότερους ακόλουθους (5,9 εκ) από τα έξι βασικά ευρωπαϊκά ακροδεξιά ή αντιευρωπαϊκά κόμματα», (η Λέγκα, το AfD, το VOX, το PiS, το κόμμα του Brexit και ο Εθνικός Συναγερμός), που έχουν 2 εκατομμύρια υποστηρικτές.