Με σύνθημα “Κλείνουμε τρεις μέρες… για να μην κλείσουμε για πάντα” άρχισαν χθες και στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαστηρίων και Πολυιατρείων, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΘ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.
“Το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του απαξιώνει με τις γνωστές εμμονικές ιδεοληψίες της, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια οδηγώντας τα περισσότερα σε… λουκέτα και στερώντας από τους ασθενείς το δικαίωμα της επιλογής αλλά και αξιόπιστες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης παθήσεων” δήλωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.
Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου, τονίζει ότι «Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής “στις πλάτες άλλων” (ιδιωτών εργαστηριακών) εν αγνοία των συμπολιτών μας, έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό όριο. Η τακτική αυτή οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στο λουκέτο των ιδιωτικών διαγνωστικών. Λέμε “ναι” στην κοινωνική πολιτική, “όχι” στον εκβιασμό της κυβέρνησης που μας κρατάει οικονομικούς όμηρους».
Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018, το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής -εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις- κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς -από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων, για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων με τη στήριξη και του ΙΣΘ.