Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτή «είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει την εκλογές». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας». Μετά την συντριπτική ήττα που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει, το ίδιο κιόλας βράδυ, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Ο β’ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, επισφράγισε το προβάδισμα της ΝΔ, που επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρεις και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

«Το 2015 όταν βρέθηκα χωρίς ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής μου ομάδας πήγα σε εκλογές. Το κάνω και τώρα μιας και το μήνυμα δυσαρέσκειας ήταν ισχυρό. Δεν παραιτήθηκα, θα δώσω τη μάχη με καθαρό δίλημμα ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία», είπε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου.

Συνταγματικά η προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής είναι 30 μέρες. Και να ήθελα δεν μπορούσα να πάω νωρίτερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάω στις 10 Ιουνίου». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι «συμφωνημένο». «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως όσα διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και του αποτελέσματος των ευρωεκλογών».

«Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης», σχολίασε επικρίνοντας τη ΝΔ ως προς τη στάση της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι πριν από τις ευρωεκλογές είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό, για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές» κάνοντας λόγο για συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, που εκδηλώθηκε στην πρώτη αναμέτρηση και τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές. «Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».