Εδώ και καιρό το εργοστάσιο που παράγει το γάλα υπολειτουργεί, με την ελληνική αγορά να έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση στο γάλα εβαπορέ. Αυτό έφερε μαρασμό στο προϊόν και το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας διακόπτει την παραγωγή του. Η Vivartia ανακοίνωσε πως είναι σε συζητήσεις με εταιρεία του εξωτερικού ώστε να πάει η παραγωγή εκτός συνόρων, ενώ για τους 80 περίπου υπαλλήλους αναφέρει ότι «η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους».

Η αγορά του εβαπορέ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγχώρια αγορά του εβαπορέ αποτελεί το 21% της κατηγορίας του λευκού γάλακτος σε όγκο και το 16% σε αξία, ήτοι περί τα 120 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2019, το μερίδιο αγοράς της Δέλτα στο εβαπορέ διαμορφώθηκε σε 12% σε όγκο και 14% σε αξία, ενώ «leader» της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά είναι η Frieslandcampina η οποία μέσω του σήματος «νουνού» εμφανίζει μερίδιο 52,8% σε όγκο και 57% σε αξία.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα του εβαπορέ «Βλάχας» πέρασε στη Δέλτα Συμμετοχών το 2006 (το 2005 υπεγράφη μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Nestle Ελλάς), με αντικείμενο τη μεταβίβαση της δραστηριότητας του συμπυκνωμένου γάλακτος Βλάχας από τη Nestle Ελλάς στον όμιλο Δέλτα. Η συμφωνία περιλάμβανε τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα Βλάχας, το εργοστάσιο της Nestle Ελλάς στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς και τη ζώνη γάλακτος της Nestle Ελλάς στη Βόρεια Ελλάδα. Το ενδεικτικό τίμημα που καταβλήθηκε ήταν 2,8 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τους 76 εργαζόμενους που απασχολούντο στο εργοστάσιο στο Πλατύ, η διοίκηση της Δέλτα επισημαίνει ότι «αντιμετωπίζει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια» και στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προτίθεται να προσφέρει το 170% της αποζημίωσης στους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν εθελουσία έξοδο και 100% σε εκείνους που θα απολυθούν. Επίσης, για κάποιο μέρος των εργαζομένων φέρεται να γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου της Vivartia.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κλπ).

Η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών της χώρας, μελετά τη διεθνή αγορά και συνεχίζει με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ.

Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα. Στο μεταξύ για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα στελέχη και στους εργαζομένους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που σήμερα παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, η Διοίκηση της ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια όπως πάντα. Η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία».