Τους μοναδικούς θησαυρούς της βιβλιοθήκης του, που προσφέρουν πολύτιμη γνώση και συμπληρώνουν το παζλ της έρευνας για το Βυζάντιο, φέρνει στο φως και στα χέρια των ερευνητών το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, υλοποιώντας συνεργασίες με μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.

Σε πρόσφατο Επιστημονικό Σεμινάριο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας, που οργάνωσε το International Itinerant Paleographic School, με τη συμμετοχή του Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, του College de France και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας παρουσιάστηκαν σπάνια χειρόγραφα που έως τώρα ελάχιστοι ερευνητές, από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, έχουν δει κι έχουν μελετήσει.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από δεκαπέντε νέοι ερευνητές από όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία) κι οργανώθηκαν είκοσι ωριαίες διαλέξεις μαθημάτων ελληνικής και λατινικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας, σε συνδυασμό με επιτόπια αυτοψία ελληνικών χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετείχαν στο σεμινάριο, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο και την ποιότητα των χειρογράφων του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρ. Αραμπατζής, πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, παρουσίασε τρία πολύτιμα χειρόγραφα Ευαγγελιστάρια, από τη συλλογή που διαθέτει το Ινστιτούτο και η οποία, σπάνια στο παρελθόν, ήταν προσβάσιμη στο ερευνητικό κοινό.

«Τα δύο από τα Ευαγγελιστάρια (12ου αι.) είναι επιμελώς διακοσμημένα με περίτεχνες μικρογραφίες, έξοχα δείγματα της πολιτιστικής ακμής της εποχής των Κομνηνών», όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή τους ο καθηγητής κ. Αραμπατζής. Επιπλέον οι αποδέκτες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και το πολυτελώς εικονογραφημένο Χειρόγραφο «Κώδιξ 5» του Ελληνικού Ινστιτούτου που περιέχει το «Μυθιστόρημα του Μ. Αλεξάνδρου».

Ο συντονιστής καθηγητής του ?cole des hautes ?tudes en sciences sociales της Σορβόννης, Filippo Ronconi ευχαρίστησε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου και την Εποπτική Επιτροπή του ΥΠΕΞ για την αγαστή συνεργασία καθώς και για τη φιλοξενία του σεμιναρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και εξέφρασε την επιθυμία του International Itinerant Paleographic School να υπάρξει μια μόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο.

«Οι δράσεις αυτές», όπως τόνισε ο pρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής Χρήστος Αραμπατζής, «αποτελούν την αρχή της νέας επιστημονικής πορείας του Ινστιτούτου, που ως καταστατικό του σκοπό έχει την ανάδειξη την πτυχών του ελληνικού πολιτισμού κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο και όχι μόνο τις διάφορες πτυχές της Βενετοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ