Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στον έλεγχο των αποσκευών ατόμων τσεχικής υπηκοότητας, βρέθηκαν τρία τεμάχια απολιθωμένων κορμών, εξήντα τρία τμήματα που συλλέχθηκαν σε παραλία και αποτελούν λειασμένα από το κύμα τμήματα απολιθωμένων κορμών (βότσαλα), ηφαιστειακό πέτρωμα με χαλαζιακά βοτρυοειδή συσσωματώματα και 10 βότσαλα παραλίας, τα οποία κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ανακριτικές ενέργειες με συνεχή ενημέρωση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Τα απολιθώματα αυτά, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προέρχονται από την προστατευμένη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ενα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και αποτελεί το κυριότερο γεωλογικό μνημείο για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι.

Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η διαγένεση, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

Έχει υποδειχθεί ως προστατευμένο φυσικό μνημείο. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985. Το 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση, η περιοχή του προστατευόμενου γεωπάρκου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου.