Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 8ο Thessaloniki Pride, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου, με την Πορεία Υπερηφάνειας σε κεντρικούς δρόμους. Η διοργάνωση θα κλείσει με συναυλία κάτω από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο, ενόψει του Europride 2020 που ανατέθηκε στην πόλη.

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 8ο Thessaloniki Pride, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παρέλαβε από τους διοργανωτές τη σημαία του ουράνιου τόξου την οποία θα αναρτήσει στο δημαρχιακό μέγαρο. Παράλληλα, κάλεσε τους ξενοδόχους της πόλης να πράξουν ανάλογα, ακολουθώντας παρόμοια παραδείγματα επαγγελματιών από το εξωτερικό.

“Είναι η τελευταία χρονιά που ως δήμαρχος πρωτοστατώ στην εκδήλωση. Όμως και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια θα είμαι παρών. Είναι πολύ βαθιές οι ρίζες της εχθρότητας της κοινωνίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έχει βαθιές ρίζες και δεν ξεριζώνεται εύκολα αυτή η αντίληψη” δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης, λίγο προτού παραδώσει στον δήμο Θεσσαλονίκης τη σημαία του Pride, είπε πως στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετέχει πάνω από 15.000 κόσμος, δίνοντας στο στίγμα ότι “η πόλη πρέπει να προχωρήσει στο μέλλον και να παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις”.

«Με σύνθημα “Γράφουμε Ιστορία” το 8o Thessaloniki Pride συμμετέχει στους εορτασμούς του παγκόσμιου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για την 50η επέτειο εξέγερσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη» πρόσθεσε ο κ.Βλαχογιάννης. Ερωτηθείς για το 1ο Straight Pride που προγραμματίζεται την ίδια μέρα και ώρα με την Πορεία Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη απάντησε: “Η πρωτοβουλία του Straight Pride δείχνει πως μια μερίδα συμπολιτών μας έχει παρωπίδες. Αναπαράγουν εντελώς εσφαλμένα στερεότυπα από τα οποία έχει υποφέρει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Καλώ τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Straight Pride να ενημερωθούν λίγο καλύτερα για το τι υποστηρίζει το Κίνημα του Pride. Ουσιαστικά δεν απειλεί την οικογένεια, αλλά την ενδυναμώνει γιατί παρουσιάζει και άλλες μορφές οικογένειες που είναι ισόνομες και αξίζουν προστασίας”.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε τα τελευταία χρόνια το Thessaloniki Pride καθώς και στην ανάθεση του Europride 2020 στη Θεσσαλονίκη. “Ελπίζω και η επόμενη διοίκηση να στηρίξει την εκδήλωση. Χρειάζεται την υποστήριξη” είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος με σημείο εκκίνησης τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία και θα ακολουθήσει προβολή επιλεγμένων ταινιών.
Ανάλογοι περίπατοι και προβολές ταινιών θα γίνουν στις 20 και 21 του μήνα, ενώ τα βράδια στην πλατεία Ναυαρίνου και την πλατεία Χρηματιστηρίου θα στηθούν πάρτι. Η διοργάνωση κλείνει το Σάββατο, 22 Ιουνίου, με την Πορεία Υπερηφάνειας στις 7 το απόγευμα και τη συναυλία που θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ στον Λευκό Πύργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ