Ευρωπαϊκό γεγονός αποτελεί η Γιορτή της Μουσικής που γιορτάζεται σε 22 χώρες της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε: «Το μεγάλο στοίχημα είναι η ζωντανή μας σχέση με τη μουσική, που ας μην ξεχνάμε ότι μας συντροφεύει, στις πολλαπλές της εκδοχές, σε όλη μας τη ζωή. Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής δεν είναι μια μέρα μόνο για να γιορτάσουμε τη μουσική. Είναι μια μέρα για να σκεφτούμε το πώς η μουσική απευθύνεται στους πολίτες, από τις μεγάλες αίθουσες και τις μεγάλες ορχήστρες μέχρι εκεί που ανθίζει η μουσικότητα των νέων και η ανεξάρτητη μουσική παραγωγή. Για να σκεφτούμε τη μουσική ως μια πολιτισμική έκφραση που μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος και συνθήκες για συνεργασία, ανταλλαγή, αποδοχή της διαφορετικής έκφρασης, αλλά και για προβληματισμό και πειραματισμό».

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα πραγματοποιήσει συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Ηρώδειο στις 21 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ερμηνεύοντας το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, καθώς το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα.

Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη χώρα και από τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.