Δέκα παραστάσεις , πέντε μόλις θεατρικών παραγωγών αντίστοιχων θεατρικών σχημάτων και ομάδων απ’ όλη τη χώρα, περιλαμβάνουν οι φετινές “ Γιορτές Ανοιχτού θεάτρου” που διοργανώνει επί 37 χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο “Θέατρο Κήπου” της πόλης.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Κυριακή, με την παράσταση του έργου “ Μαρία Πενταγιώτισσα” του Μπόστ, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη που παρουσιάζει το θεατρικό σχήμα “ 5η εποχή τέχνης”. Ακολουθούν παραστάσεις του ίδιου έργου τη Δευτέρα 1η και την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα των “Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου 2019” που παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου και τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε σε απολογισμό δράσης, μετά εννέα έτη διοίκησης, της απερχόμενης αντιδημαρχίας Πολιτισμού που ολοκληρώνει τη θητεία της, την 31η Αυγούστου.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στον καθιερωμένο θερινό θεσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και την πολιτιστική πολιτική που ακολουθήθηκε και αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή θεάτρου, τους υπαλλήλους και συνεργάτες της Διεύθυνσης Πολιτισμού, τους καλλιτέχνες, καθώς και τους εθελοντές, τόνισε πως : «Ένας κύκλος ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου και ένας άλλος ανοίγει. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια δυναμική υποστήριξης και προβολής των καλλιτεχνών στην πόλη. Κατά πόσο τα καταφέραμε και υπήρξαμε συνεπείς σε ό,τι υποσχεθήκαμε, θα το κρίνει ο κόσμος.

Βλέποντας τη δημιουργική κινητικότητα που υπάρχει στην πόλη, θεωρώ ότι αυτό που αλλάξαμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους καλλιτέχνες, που βλέπουμε τις ομάδες και τις προβάλλουμε. Θεωρώ και πιστεύω ότι η επόμενη διοίκηση θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση της υποστήριξης των καλλιτεχνών, και όχι μόνο στην οικονομική επιχορήγησή τους. Οι καλλιτέχνες θέλουν ανοιχτές πόρτες για να μπορέσουν να ακουστούν και να συνευρεθούν μεταξύ τους».

Το πρόγραμμα των “Γιορτών Ανοιχτού θεάτρου” περιλαμβάνει επίσης παραστάσεις: Του έργου “ Ρένα” (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ σε διασκευή Στέλιου Χατζηαδαμίδη) σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη,  την Πέμπτη 11 Ιουλίου από την θεατρική ομάδα “ Performing Arts & Entertainment”, “ Αρης” της Σοφίας Αδαμίδου από τον Τεχνοχώρο Cartel την Τρίτη 16 Ιουλίου, της “ Αντιγόνης” του Σοφοκλή απο την “ Ομάδα σημείο Μηδέν” τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, και τέλος το “ Όνειρο θερινής νυκτός” του Σαίξπηρ από τις “ Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη” σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη-Μανώλη Δούνια την Τρίτη 23 , Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουλίου .