Τρεις σημαντικούς κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενισχύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να λειτουργήσουν ισάριθμες κοινωνικές δομές (Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη λειτουργία των ΚΔΗΦ που λειτουργούν ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδας, το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ» και «Η Ζωή».

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Στόχος μας, με τη διαρκή ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών, είναι να μη μείνει κανένας από τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, χωρίς βοήθεια, χωρίς μέριμνα, χωρίς σύγχρονες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Με ευρωπαϊκούς πόρους ενισχύουμε τρεις φορείς, που παράγουν σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα ΚΔΗΦ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ως διοίκηση της Περιφέρειας δεν θα σταματήσουμε να συνδράμουμε τους φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας, διασφαλίζοντας τη λειτουργία μονάδων, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, χτίζοντας μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα για όλους».

Για το ΚΔΗΦ του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφάλισε τη λειτουργία του για τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη οι ωφελούμενοι είναι 30 και η δυναμικότητα του ΚΔΗΦ είναι για 51 άτομα. Παρέχει υπηρεσίες βασισμένες σε επιστημονικά κριτήρια, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ωφελουμένων, όπως: μεταφορά ωφελουμένων από και προς τη δομή, διαμονή και διατροφή, ειδική αγωγή προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κτλ.), άσκηση, εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση και εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, αλλά και προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Παράλληλα, η συγκεκριμένη δομή προσφέρει και στήριξη των οικογενειών των ωφελουμένων.

Για το ΚΔΗΦ «Σωτήρ 1» η Περιφέρεια επίσης διασφάλισε τη λειτουργία του για τα επόμενα τρία χρόνια. Το ΚΔΗΦ παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε 24 άτομα με αναπηρία, ανάλογες με το προηγούμενο ΚΔΗΦ και βρίσκεται εντός του πυκνοκατοικημένου τμήματος της κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης (Κ. Βόγα, Θεσσαλονίκη).

Για το ΚΔΗΦ «Η Ζωή 2» η Περιφέρεια διασφάλισε τη λειτουργία του για τα επόμενα τρία χρόνια. Το συγκεκριμένο ΚΔΗΦ βρίσκεται στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και καλύπτει τις ανάγκες 10 ατόμων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ.