Το Eurogroup… μίλησε μετά την συνεδρίαση και στέλνει με το “καλημέρα” μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καμία διάθεση για αλλαγές στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. “Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις” το μήνυμα Σεντένο που τις συνδέει με την εμπιστοσύνη και τελικά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Όλα όσα είπαν τα “μεγάλα κεφάλια” του Eurogroup με αποδέκτη τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει η νέα κυβέρνηση αναμένει το Eurogroup σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Σεντένο… είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη νέα κυβέρνηση

«Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη, είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις». «Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», δήλωσε.

Ευχαρίστησε Τσακαλώτο – Χουλιαράκη ο Μοσκοβισί και ελπίζει σε καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που παρουσιάστηκε σήμερα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις». Επιπλέον, ευχαρίστησε τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα» κατά τη διάρκεια της συνεργασίας «για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

«Δεν ήταν εύκολη δουλειά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το Eurogroup ανυπομονεί να υποδεχτεί το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος, όπως είπε, είναι «γνωστή προσωπικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νεολαία.

Ο Ρέγκλινγκ, η νέα κυβέρνηση και οι… παροχές της προηγούμενης στο ’90

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο γεγονός, ότι παρ’ όλο που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές, η τρέχουσα έκθεση των θεσμών εκφράζει ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Όπως είπε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα έχει η νέα κυβέρνηση στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2020. «Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για το αφορολόγητο όμως, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα «προτεραιοτήτων» της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

από newsit.gr