Ως κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου κρίνεται η κίνηση της διοίκησης Στέγγου να αναζητήσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ για το Πόρτο Καρράς προκειμένου αυτό να συνεχίσει τη λειτουργία του, έως ότου βρεθεί αγοραστής. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, η επιλογή της συνεργασίας με τη Fortress για τη χορήγηση δανείου-«γέφυρας», το οποίο θα κρατήσει το συγκρότημα λειτουργικό έως ότου ολοκληρωθεί η πώλησή του, θεωρείται από στελέχη του κλάδου ως υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με επενδυτή για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό να περάσει στα χέρια του νέου πιστωτή, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα για την Τεχνική Ολυμπιακή, ιδιοκτήτρια του ακινήτου.

Το γεγονός δε ότι αυτό είναι εις γνώσιν των πιθανών αγοραστών καθιστά τη διαπραγματευτική θέση του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου ακόμα πιο αδύναμη, καθώς όσο περνά ο χρόνος και οι προσφορές δεν είναι οι επιθυμητές για εκείνον τόσο θα πιέζεται να προβεί σε υποχωρήσεις έναντι των αρχικών απαιτήσεών του, τονίζει η kathimerini.gr. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αγοραστές θα γνωρίζουν ότι αν τελικά το Πόρτο Καρράς περάσει υπό τον έλεγχο της Fortress (αν δηλαδή η τελευταία καταστήσει άμεσα απαιτητή την αποπληρωμή του δανείου), θα πρέπει τελικά να συζητήσουν μαζί της για την αγορά του συγκροτήματος και προφανώς με άλλους όρους. Φαίνεται συνεπώς ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μέσω της οποίας θα κριθεί τελικά η τύχη του εμβληματικού τουριστικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας.

Στόχος της πλευράς Στέγγου, μέσω της χρηματοδότησης που επιδιώκει να λάβει από τη Fortress, είναι αφενός, να μπορέσει  να αποπληρώσει τον υφιστάμενο δανεισμό για το Πόρτο Καρράς, ύψους της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, αφετέρου να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να διατηρήσει την αξία του συγκροτήματος στο σημερινό της επίπεδο, προχωρώντας στις απαιτούμενες εργασίες για τη συντήρηση και τη λειτουργία του ακινήτου και, φυσικά, να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, θα αποκτήσει την αναγκαία ευχέρεια χρόνου προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές χωρίς πίεση, τουλάχιστον άμεση.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το επιτόκιο του νέου δανείου που θα λάβει από τη Fortress θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διψήφιο(!), με το συνολικό ποσό μάλιστα να είναι απαιτητό εντός δύο ετών, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό είναι το υψηλότατο κόστος που επωμίζεται η Πόρτο Καρράς, λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κάποιο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα. Σημειωτέον δε ότι βάσει της απόφασης που έλαβαν εντός της εβδομάδας οι μέτοχοι της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τεχνικής Ολυμπιακής, οι μετοχές της εταιρείας στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. μεταβιβάστηκαν σε νέο εταιρικό «όχημα» με έδρα την Κύπρο. Αυτό έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτη η χρηματοδότηση του ομίλου και ειδικότερα της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Πόρτο Καρράς. Παράλληλα, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την περαιτέρω αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρείας σε συναφείς κλάδους, όπως για παράδειγμα στον ξενοδοχειακό τομέα ή στις εξοχικές κατοικίες, διευκολύνοντας και τυχόν μελλοντικές επενδυτικές δυνατότητες. Ασφαλώς, για τα παραπάνω απαιτούνται κεφάλαια και αυτή παραμένει μια δύσκολη «εξίσωση» για την εισηγμένη, ιδίως αν πρόκειται για τραπεζικό δανεισμό από εγχώρια τράπεζα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που εντέλει η διοίκηση Στέγγου υποχρεώθηκε να στραφεί σε εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης μέσω της Fortress.

Οι πιθανοί μνηστήρες, το τίμημα των 400 εκατ. και η άδεια για 526 βίλες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Στέγγος αποφάσισε να βγάλει εκ νέου το Πόρτο Καρράς προς πώληση στις αρχές του έτους, επιδίωκε να εισπράξει ένα ποσό που θα προσέγγιζε την εκτιμηθείσα αξία του συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2017 η αξία του Πόρτο Καρράς είχε αποτιμηθεί σε 467,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 74,7 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου έτους. Κύριος λόγος για την αύξηση της αξίας του συγκροτήματος ήταν η οριστικοποίηση της ισχύος της οικοδομικής άδειας, η οποία επιτρέπει την ανέγερση συνολικά 526 τουριστικών κατοικιών και βιλών εντός της έκτασης του συγκροτήματος. Εναντίον της εν λόγω άδειας είχε ασκηθεί αίτηση ακύρωσης από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Η προσφυγή αυτή δεν έγινε εντέλει δεκτή, βάσει σχετικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2010, δηλαδή στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση και της χρήσης του 2018, η αξία του Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε χαμηλότερο ύψος, και συγκεκριμένα πλησίον των 400 εκατ. ευρώ, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η εν λόγω οικοδομική άδεια και η πρόσθετη αξία που αυτή δημιουργεί, λόγω του ότι απαιτούνται και σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η υπεραξία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να αποπληρώσει και το δάνειο που θα συναφθεί τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ της πλευράς Στέγγου και της Fortress, στοιχείο το οποίο αναμφίβολα θα «μετρήσει» στις τελικές προσφορές που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Στη σχετική λίστα φημολογείται ότι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο όμιλος ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, Hilton Athens) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του ομίλου Olayan, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines, που είχε ενδιαφερθεί και πριν από λίγα χρόνια για την εξαγορά του συγκροτήματος, ο Ιβάν Σαββίδης και η Goldman Sachs σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Marriott.

Θυμίζουμε ότι και το 2014, η διοίκηση Στέγγου είχε αποπειραθεί να μεταβιβάσει το Πόρτο Καρράς προχωρώντας σε απευθείας συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σήμερα η πλευρά Στέγγου συζητεί ακόμα και τη διατήρηση ενός μειοψηφικού ποσοστού στο νέο σχήμα που θα ελέγχει το Πόρτο Καρράς και όχι αποκλειστικά την πώληση του 100% της συμμετοχής της.