Η υπερκαταιγίδα που έπληξε τη βόρεια Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, είχε διάρκεια ζωής 5 ώρες περίπου, ξεκινώντας στις 19:00 από την περιοχή της Φλώρινας, διασχίζοντας τις περιοχές Πέλλας, Ημαθίας, και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα έπληξε την περιοχή Χαλκιδικής για να καταλήξει εξασθενούμενη στις 24:00 περίπου, στην περιοχή της Λήμνου.

Μία ασυνήθιστης έντασης υπερκαταιγίδα, έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα τις βραδινές ώρες της Τετάρτης αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Με βάση τις εικόνες του Μετεωρολογικού Ραντάρ, η υπερκαταιγίδα ξεκίνησε από την περιοχή της βορειοδυτικής Αλβανίας, στις 18:16 ώρα Ελλάδας και κινούμενη ανατολικά-νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα, στις 18:56 είχε εισέλθει στον Ελληνικό χώρο στην περιοχή της Φλώρινας.

Έχοντας ασυνήθιστα γρήγορα κίνηση, τις πρώτες βραδινές ώρες συνέχισε με νοτιοανατολική πορεία, διασχίζοντας τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, προκαλώντας στο πέρασμά της ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, χαλαζοπτώσεις και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων. Στη συνέχεια πέρασε στα νότια της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 22:04 ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο, αναπτυσσόμενη με πολύ μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ποτίδαιας, Χαλκιδικής.

Η υπερκαταιγίδα δημιουργώντας και ισχυρό ανεμοστρόβιλο συνέχισε την πορεία της στην περιοχή Χαλκιδικής, με καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (περιοχή Σιθωνίας). Στη συνέχεια κινήθηκε περαιτέρω νοτιοανατολικά στη θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου, εξασθενούμενη στις 23:52 ώρα Ελλάδας στην περιοχή της Λήμνου.

του Μιχάλη Σιούτα από makthes.gr